BOSTAD 2022-11-14 KL. 11:00

Nebotornet har fått nya ägare via Bjäremäklare

Av Johan W Jönsson

Det tog tre år men nu har Nebotornet i Veinge äntligen fått nya ägare. Den tidigare sommarbostaden verkar bli året runt-bostad. ”Jag är övertygad om att de nya ägarna kommer ta hand om tornet på bästa sätt”, säger Anna Olsson på Nadjafi och Kristensen fastighetsförmedling som ansvarat för försäljningen.

Nebotornet har fått nya ägare via Bjäremäklare
Nebotornet har fått nya ägare. Det riddarliknande tornet är en unik fastighet. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

För alla ”Hemnet-knarkare” är Nebotornet en våt dröm. Objektet har haft tiotusentals visningar på sajten men det har tagit tid att sälja tornet.
– Det är en väldigt speciell fastighet på många sätt, unik i både läge och form, och såklart en fastighet som inte passar alla. Men jag är väldigt glad över vi nu har hittat rätt, säger Olsson.

Laholms Tidning skrev om Nebotornet i samband med att det lades ut till försäljning i december 2019. Ägaren hette då Catarina Dittschlag och kom från Jönköping.
Hon använde Nebotornet som sommarbostad och hon hyrde även ut tornet. Men hon kände att det tog för mycket tid i anspråk och valde att lägga ut fastigheten till försäljning.

Anna Olsson lovade att återkomma till LT när tornet var sålt. Men då hade knappast någon räknat med att det skulle ta tre år.
– Jag får be om ursäkt för att det slank ur minnet, skrattar fastighetsmäklaren.

Hon berättar att det varit gott om visningar och att det under åren varit nära affär vid några tillfällen men att det av olika anledningar inte blivit någon försäljning.


Tornet är renoverat och fungerar idag som bostad. Foto: Nadjafi och Kristensen fastighetsförmedling


Vad blev priset?
– Fyra miljoner kronor. Något mindre än det ursprungliga priset men det var en nivå som alla parter kände sig nöjda med.

Av respekt för köparna vill Anna Olsson inte gå ut med information kring vad de nya ägarna har för planer för tornet. Men ett par från Varberg har skrivit sig på adressen.

Hur unikt är det här objektet?
– Det är såklart unikt på många sätt, både utformningen utvändigt men även omgivningen med parken och de öppna fälten runt om. Både säljaren och före detta ägaren har tagit hand om och gjort ett bra jobb med tornet som har fått behålla sin charm och karaktär.

– Jag är mycket tacksam över att jag fått nöjet att förmedla Nebo och har fått uppleva tornets och omgivningarnas alla årstider, det är en speciell och varm känsla i huset oavsett tid på året. Takterrassen är oslagbar med både 360 graders utsikt och känslan att stå i höjd med trädtopparna, säger Anna Olsson.

I nuläget är de nya ägarna inte intresserade av att uttala sig i media.


Från takterassen är det en utsikt som heter duga. Foto: Nadjafi och Kristensen fastighetsförmedling


Fakta Nebotornet
• Tornet byggdes 1926
• Det är 18 meter högt och har fem rum samt totalt 75 kvadratmeter boyta.
• Tornets topp når 79 meter över havet. Det ska gå att se 24 kyrkspiror från takterassen en klar dag.
• Nebotornet var under många år förfallet. Kjell-Åke Andersson och Daniel Finnbäck köpte tornet 2011 och renoverade det. 2015 blev Catarina Dittschlag ny ägare. Nu har det såts igen.