Klik venligst
SPORT 2017-11-04 KL. 16:59

Cykeleliten gör upp på Bjärehalvön nästa år

Cykeleliten gör upp på Bjärehalvön nästa år

När landsvägs-SM 2018 går av stapeln kommer ett hundratal svenska guldmedaljörer att koras i Båstad och på Bjärehalvön. Svenska Cykelförbundet slår för första gången på många år ihop alla mästerskapstävlingar i landsväg och skapar ett stort SM för alla tävlingsklasser – elit, junior, ungdom, master och paracykel - under en och samma vecka i slutet av juni 2018.

Det svenska cykelförbundet passade på att släppa nyheten under förra helgens landslagsläger som hölls i Båstad för andra året i rad. SM-tävlingarna kommer att arrangeras inom ramen för Båstad bike week, ett evenemang som fortsätter växa och som nu också förlänas med svenska mästerskap.
– Vår ambition är att skapa attraktiva aktiviteter för både publik och motionscyklister inom MTB och landsväg. Vår ambition är även att motionscyklister ska få en möjlighet att köra SM-banan berättar Morten Sellaeg, projektledare för Båstad BikeWeek.
– Det blir en cykelvecka för såväl elitcyklisten, motionscyklisten och den nyfikna. Vi ser fram emot en härlig vecka där vi lyfter cykelsporten i Sverige, säger Leif Karlsson, tillträdande generalsekreterare på Svenska Cykelförbundet.
SM-loppen kommer att arrangeras av Cykelklubben Bure, en av Sveriges äldsta cykelföreningar.
– Båstad har redan idag många cyklister som kommer för att träna på de kuperade och lågt trafikerade landsvägarna uppe på Hallandsåsen. Vi är väldigt glada över att stå som värd för denna storsatsning hos Svenska Cykelförbundet, berättar Karin Bengtsson, VD på Båstad Turism och Näringsliv. Det innebär också att vi måste vässa till oss ytterligare vilket är det positiva med event. Vi arbetar för att bli en av de bästa destinationerna för en aktiv livsstil och därför är det extra roligt att få stå som värd för detta cykelarrangemang.



Några svenska landslagscyklister under ett av träningspassen på Bjäre. Fler cyklister blir det i juni när SM avgörs i och kring Båstad.

För några av nästa års SM-deltagare fanns möjligheten att stifta bekantskap med Bjäres cykelförutsättningar redan under förbundets landslagsläger, där hotell Riviera Strand valts som basläger.
– Vi samlar cirka 150 stycken av Sveriges absolut bästa cyklister inom alla de sju specialgrenar som finns inom cyklingen, berättar Stefan Klang, ordförande i Svenska Cykelförbundet. Vi drar nytta av all den kunskap som finns inom de olika cykelgrenarna och låter cyklister, tränare och ledare lära av varandra. Inte minst är också landslagslägret viktigt för våra ungdomar, som också finns på plats. Här får morgondagens elitcyklister möjligheten att både träna med, lära av och umgås med sina landslagsidoler, något vi tror är mycket nyttigt för att förstå vad som verkligen krävs för att bli elitcyklist, menar Stefan Klang som också nämner förbundets paracyklister som också deltar på lägret.
– Paracyklisterna levererar alltid på VM och OS, vad kan man lära av det? Deras närvaro här på lägret ger också en annan dimension av vad det är att vara idrottare och cyklist, berättar Stefan Klang. Det är lätt att gnälla över lite regn och blåst när man ska träna, men att se en paracyklist på en handtrampad cykel i ruskvädret är väldigt nyttigt för många.

Enligt Stefan Klang är det Bjäres fantastiska natur som åter lockar de svenska landslagsåkarna. Havet och åsen ger unika möjligheter för utövare inom cykelförbundets samtliga sju grenar att hitta bra tränings- och tävlingsförutsättningar. Dessutom är Bjäres sydliga läge i Sverige en faktor då landslagslägren alltid hålls under sen höst, då andra delar av landet redan fått känna på både snö och kyla.
– Vi hoppas kunna arrangera dessa läger i Båstad fler gånger. Vi blir otroligt väl mottagna och erbjuds perfekta förutsättningar och suverän service. Och SM-tävlingarna nästa år blir ju något alldeles speciellt, säger cykelförbundets ordförande Stefan Klang, innan han hastar vidare till ännu ett möte under landslagslägret.

TEXT: Roger Bengtsson
FOTO: Niklas Wallner