Klik venligst
BJÄRE 2017-08-27 KL. 08:01

Douaa lär kvinnor om kropp och hälsa

Douaa lär kvinnor om kropp och hälsa

I projektet ”Min kropp, min hälsa” får invandrarkvinnor möjligheten att lära sig mer om sina kroppar, hälsa och rättigheter. Det som svenskor tar för givet är för många nyanlända helt nya erfarenheter och inget som de lärt sig i sina tidigare hemländer.

Douaa Sadek från Syrien har bott i Sverige i fyra år nu och deltog tidigare i projektet Byamor som handlar om att lära invandrare det svenska samhället. I Syrien studerade Douaa Farmakologi på universitet och med det har hon en stor kunskap och intresse för allt som har med kroppen och hälsa att göra.
– När jag deltog i Byamorprojektet märkte jag att det fanns fler frågor kring kropp, hälsa och vårdsystemet här i Sverige. Speciellt kvinnor frågade mig mycket om hur vårdsystemet fungerar här, berättar Douaa.

Då fick hon idén med att starta ett projekt som enbart riktar sig till kvinnor och frågor kring hälsa, kvinnokroppen samt de rättigheter och möjligheter som finns som kvinna i Sverige. Douaa kontaktade kommunen och berättade tankarna för Filippa Swanstein som uppmuntrade henne att gå vidare med projektet. Filippa hjälpte till att söka pengar till projektet från Region Skåne vilket beviljades och nu jobbar Douaa med detta till februari i första steget.
– I Syrien går man direkt till doktor om man blir sjuk. Här i Sverige bryr man sig mycket om hur man tar ansvar för sin kropp, hur man äter rätt och tränar sin kropp. Man går inte till doktor lika ofta för man har en bra hälsa. Så fokus blev hur ska vi göra för att ha en bra hälsa och en bra kropp. Sen är det också viktigt att sprida och lära ut kvinnornas rättigheter de har i sitt nya hemland, uttrycker Douaa med entusiasm.

Det är nu 40 kvinnor som är med varav 35 från Syrien och de andra från Afghanistan. De har en tolk som kan persiska och Douaa själv undervisar på arabiska så kvinnorna måste inte kunna svenska för att kunna delta men de flesta förstår svenska. Målet är att ha 100 kvinnor med i projektet så det finns gott om plats för alla som vill vara med.
– Vi har massor av aktiviteter så som självförsvarskurs, simskola, matkurs, chi-gong, första hjälpen kurs. Vi har även föreläsningar om våld mot kvinnor, om graviditet och amning, bröstcancer, livmodercancer mm. I Syrien är det bara de som skaffar sig en högre utbildning som får lära sig om kvinnokroppen. I grundskolan finns bara väldigt enkel information om dessa ämnen och de som är från landsbygden och börjar jobba tidigt får inte lära sig något, säger Douaa Sadek.

Bjäre Zontaklubb är även involverade i projektet och hjälper till att hitta föreläsare. Bland annat ska Birgitta Kjellander från Zonta, som är tandläkare, hålla föreläsning om tandvård. Douaa har många fler idéer på hur hon kan utveckla kursen men vet inte hur fortsättningen ser ut när pengarna från Region Skåne är slut. Förhoppningen från kommunens sida är att kunna implementera konceptet i ordinarie verksamheten.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson