Mamma Pia Johannesen satte henne i ridskola när hon var 7 år, sedan har intresset aldrig svalnat. Hästen Prins fann de i Reykavik på Island för tre år sedan efter att ha provridit otaliga hästar och nästan gett upp hoppet om en ny tävlingshäst att satsa på. Nu är de SM guldpristagare i ungdomsklassen.

Till den prestigefyllda islandshästtävlingen Gaedingakeppni (GK) i Norrköping kom ekipage från hela landet. Flera ville tävla om att ha den bästa hästen som på isländska kallas för ”Gæðingur”. Ebba Johannesen och hennes Prins fick resa hem med en stor blågul rosett.
– Jag kände nästan direkt att det skulle gå vägen, det är så tydligt med Prins även om han är en riktigt svårriden häst, särskilt när han ska landa i passgång. Traven är han riktigt säker i.

Rekordmånga ekipage var anmälda till SM i GK. I grenen handlar det om att visa upp sig ensam på ovalbanan och få hästen att stå för sig själv samtidigt som ryttaren fortfarande har kontroll och stilfullt ledarskap.
– Prins är en häst som inte ser mycket ut för världen utanför tävlingsbanan men kan verkligen visa upp sig och fånga ögat när man går in på tävlingsbanan, förklarar Ebba efter att ha landat hemma på gården några dagar efter tävlingen.
Ungdomsvinnare i femgång, GDYA, för 2019 blev alltså Ebba Johannesen med Prins frá Blönduósi på 8,456 på poängskalan upp till 10. Till en början var de 16 ryttare i startlistan och till finalen kom åtta vidare. Ebba är nu 18 år och stolt SM vinnare.
– Jag fyllde arton i år och tävlar nu i youth klassen, det är ungdomsryttare från arton till tjugoett år. Nu har jag Prins som är en riktigt bra häst men han är femton år och när jag är senior hoppas jag min nya unghäst Sörli från Lilla Sträckås är redo att ta över.


SM blev en succé tillsammans med hästen Prins. På nya gården finns bättre förutsättningar för framtida satsningar inom hästsporten för familjen Johannesen.

Hela familjen Johannesen är engagerade i hästlivet. För några år sedan var det inte många som trodde att de skulle satsa så mycket på just hästar beskriver Ebba, men så blev det.
– Mamma rider också ganska mycket och pappa kan rida men det blir inte så ofta. Innan bodde vi i Båstad och fick åka till hästarna varje dag där vi hade dem utanför butiken där mamma och pappa arbetar men nu har vi byggt en gård och har våra fem hästar hemma.

Lillasyster Elsa som är tretton tävlade i barnklassen som kallas GDK och är upp till tretton år.
– Jag tycker det är jättekul att tävla och denna gången var det verkligen den bästa känslan jag någonsin känt. Det blev en fjärdeplats i SM för mig och min häst Sveidi, säger Elsa.

Ebba och Elsa tränar mycket tillsammans, det blir många timmar på hästryggen och i bil med släp. En tidskrävande satsning då närmsta anläggning finns i Falkenberg. Förhoppningen finns om att kunna träna allsidigt närmre hemmet framöver.
– Även om det är fantastiskt att ha häst på Bjäre så finns det vissa saker vi saknar och måste åka till. En stor ovalbana på 250 meter måste man ibland träna på för de rätta förutsättningarna och då får vi köra dit. Vi kan rida och träna på raksträckor med några av hästarna på ridleden men för att träna femgång behövs mer bredd, något vi kanske kan göra på vissa sträckor av den nya leden framöver, hoppas Ebba.

TEXT: ANNA MATRE
FOTO: PRIVAT & ANNA MATRE