I förra numret av Bjäre NU träffade vi Tatiana Olsson, läkare. Den här gången landade Röda Trådens stafettpinne hos Sandra Hansson, delägare av bland annat Lyckohällans förskola, tillsammans med frågan: ”Har du något nyårslöfte?”

– Ja, det här året har jag faktiskt det. Jag har lovat mig själv att jag ska träffa mina syskon mer!

När Sandra Hansson var liten ville hon bli polis. Hon växte upp i ett av Ängelholms villaområden och minns hur hon sprang mellan de olika trädgårdarna till kompisarnas bostäder. Speciellt minns hon familjen i huset bredvid.
– Jag brukar säga att jag växte upp med två familjer, säger hon, och berättar att hon var lika mycket hos grannen som hemma.

Mamman i den familjen var polis, och det var därifrån drömmen kom.
– Man ville jaga tjuvar, det var ju den bilden man hade framför sig, skrattar Sandra, som faktiskt satt med i en polisbil vid ett rån som tolvåring.
– Jag praktiserade en dag i sexan och var med och tränade en polishund när larmet kom. Vi slängde oss in i bilen och åkte mot platsen, men blev såklart ombedda att dra oss tillbaka eftersom jag satt i bilen. Men jag minns adrenalinet!
Utöver polisdrömmarna, som så småningom dog ut, har Sandra alltid sett framför sig att hon skulle arbeta med barn. Hennes mamma var dagbarnvårdare och de hade alltid barn runt omkring sig under uppväxten.
– Jag minns att jag tidigt sa att jag en dag skulle ha en egen förskola.

På gymnasiet blev det därför givet att läsa barn- och fritidsprogrammet, och bara två dagar efter studenten fick hon sitt första jobb i förskolans värld.

Det följde några år med både längre och kortare jobb inom barnomsorgen i Ängelholm och Båstads kommun. Under hela tiden satt tanken om en egen förskola där i bakhuvudet, och när hon var föräldraledig med sitt andra barn tog hon äntligen tag i saken.
– Jag minns att jag satt på möten med kommunen när Alice bara var en månad gammal.

Tillsammans med två vänner slog hon så upp dörrarna för förskolan Lyckohällan i Förslöv i augusti 2016.

En avdelning blev två. 15 barn blev 40. När thairestaurangen i samma byggnad meddelade att de skulle lägga ner sin verksamhet såg Sandra och de andra delägarna sin chans att ta över köket, och på så vis kunna erbjuda barnen riktigt bra husmanskost.
– Samtidigt föddes tanken om att även öppna upp köket för allmänheten. Varför ha det köket bara för oss? berättar Sandra.

Efter en hel del renovering slog Restaurang Ellis upp dörrarna för drygt ett halvår sedan.

Trots att Sandra numera är delägare i två företag, har hon den senaste månaden fått lägga arbetet lite grann åt sidan. Istället går det enormt mycket tid åt att räkna kalorier. I början på december fick nämligen hennes treåriga dotter diagnosen diabetes, och att räkna kalorier blev därmed livsviktigt.
– Vi måste räkna för att ge rätt mängd insulin. Vardagen går ut på att räkna. Varje gång hon äter behöver hon en spruta, det blir ungefär sex stycken om dagen.

Då flera i Sandras närhet har sjukdomen upptäckte hon Alice symptom tidigt.
– Jag förstod dessutom vad läkarna pratade om, det måste vara svårt att kastas in i detta om man bara hört ordet diabetes och aldrig riktigt tagit reda på vad det handlar om.

Det följde en period på sjukhus för att vänja sig vid sprutor och med uppkopplat insulindropp, men eftersom Alice fick vård så tidigt fick hon komma hem rekordsnabbt. Hemma väntade en lite isolerad månad för att undvika infektioner, men snart börjar vardagen även för henne. På förskolan ska en pedagog ha fullt fokus på hennes mående, och så fort hon har fått en insulinpump slipper hon ständiga stick i magen.
– Det är nästan skönt att hon fick det så här ung, för nu kan vi verkligen ha stenkoll. Hon är ingen tonåring som ”vill fixa det själv”, men inte gör det ordentligt. Det här är inget som hon behöver bry sig om, det är vårt uppdrag.

OM SANDRA HANSSON

Namn: Sandra Hansson
Ålder: 35 år
Bostadsort: Förslöv
Yrke: Delägare av Lyckohällan och Restaurang Ellis
Mitt smultronställe på Bjäre: Hålehall

Sandra skickar vidare Röda Tråden till Karin Hansson, frisör, med frågan: ”Hur fick du idén till att öppna vintagebutik i frisörsalongen?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS