Klik venligst
FÖRSLÖV 2023-01-16 KL. 06:50

Äldre man lurades på 180 000 kronor

Av Carina Nilsson

Ytterligare ett bedrägeri har uppdagats i Förslöv. En äldre man blev av med 180 000 kronor när en person lyckades lura honom att han vunnit på lotteri.

Äldre man lurades på 180 000 kronor
Bedragare kom över en stor summa pengar från en äldre man på Bjäre genom att ringa upp och säga att han vunnit en stor lotterivinst. Foto: Bjäre NU/Arkiv

I början av januari uppdagades flera olika bedrägerier och försök till bedrägerier i Förslöv, som Bjäre Nu har skrivit om tidigare.

Den 12 januari anmäldes ännu ett bedrägeri till polisen.
– En äldre man i Förslöv har blivit uppringd av en kvinna som säger att han har vunnit en stor summa pengar i bitcoin. Kvinnan säger att han ska få hjälp av teknisk expertis som ska hjälpa honom att skapa ett särskilt konto där vinsten ska sättas in, säger Båstads kommunpolis Sara Merbom.

Därefter ringer en man och utger sig för att vara den tekniska expertisen.
– Men istället för att det sätts in pengar på kontot så blir mannen av med 180 000 kronor. Ärendet är nu polisanmält och det pågår en förundersökning, säger Sara Merbom.

Mikael Larsson är förundersökningsledare vid Polisen Region Syd. Han berättar att det pågår mängder av bedrägeriförsök i hela Sverige.

– Bedragarna ingår ofta i professionella ligor. Många har sitt säte utomlands och de knyter till sig en grupp svenskar som pratar god svenska för att det ska verka mer trovärdigt när de ringer upp folk, säger han.

Äldre är särskilt utsatta för de här brotten. Att så många brott just nu har begåtts i Förslöv tror Mikael Larsson beror på någon har sökt efter äldre i just Förslöv via en sökmotor på internet.

– Idag kan man få en lista på alla i en viss ålder och en viss ort, sedan betar de av den listan. Många äldre är inte så bra på teknik och många är inte så misstänksamma utan utgår från att den som ringer talar sanning. Därför blir de mer sårbara och bedragarna riktar in sig på dem, säger han.

Om polisen lyckas lösa brotten eller inte beror mycket på vart pengarna vid ett bedrägeribrott tar vägen.

– Försvinner de utomlands och blir kryptovaluta kan vi inte spåra dem, men finns det ett mottagarkonto i Sverige så blir brottet ofta penningtvätt, och där får vi fler fällande domar. Straffskalan är densamma som för bedrägeri med upp till två års fängelse för ett brott av normalgraden och sex år för grova brott, säger Mikael Larsson.

Han berättar också att den som blir av med en stor summa pengar vid ett bedrägeri numera har en chans att få tillbaka en del av pengarna.

– Efter en dom i Högsta domstolen så finns det olika självrisker för den som drabbas. Har man varit grovt vårdslös, till exempel lämnat ut en kod, så får man stå för 12 000 kronor, men resten ska banken stå för. Man ska också ta särskild hänsyn till äldre, vilket jag tror kommer att leda till att bankernas skydd blir bättre.