Klik venligst
FÖRSLÖV 2023-02-13 KL. 11:23

Allt fler söker hjälp hos kyrkan

Av Carina Nilsson

Många hushåll har fått det tuffare ekonomiskt den senaste tiden. Det märks hos Svenska kyrkan i Förslöv-Grevie dit allt fler personer kommer för att få hjälp och stöttning med sin ekonomi.

Allt fler söker hjälp hos kyrkan
Åsa Hagberg är diakoniassistent och jobbar med Svenska kyrkans sociala verksamhet i Förslöv-Grevie. Hon märker en tydlig ökning av människor som behöver hjälp. Foto: Carina Nilsson

Åsa Hagberg är diakoniassistent hos Svenska kyrkan i Förslöv-Grevie. Hon har sin arbetsplats i församlingshemmet i Förslöv och hon får allt fler besök av människor som inte får ekonomin att gå runt.
– Tidigare kom det ungefär en person i veckan, men bara den senaste veckan har det varit sex personer här som har behövt hjälp. Det är människor som även innan har haft små marginaler i sin ekonomi. När nu inflationen ökat och saker som mat, el och hyra blir väldigt mycket dyrare så slår det hårt, säger hon.

De flesta av besökarna har antingen försörjningsstöd eller sjukersättning. En del har utmätning hos Kronofogden och lever på existensminimum.
– Men det finns också pensionärer med garantipension. Behöver de dessutom betala för hemtjänst och mat via kommunen så blir det inte mycket kvar. Vi har också en del ensamstående föräldrar, särskilt de som inte har ett heltidsjobb kan ha det knapert, säger Åsa Hagberg.

Även om vissa ersättningar som försörjningsstöd och garantipension har räknats upp med inflationen så räcker det inte menar Åsa Hagberg.
– När man månad efter månad har väldigt lite kvar att leva på så behövs det inte mycket för att ekonomin ska gå back. Dessutom är det svårt att utnyttja erbjudanden eller storhandla när man varken har råd med bil eller busskort, säger hon.

När en person kommer till Åsa försöker hon lyssna in vad som bäst behövs.
– Det kan vara vitt skilda saker, ibland har jag efterlyst en begagnad tv eller mikrovågsugn. Ibland kan vi dela ut ett presentkort eller en rekvisition på en matkasse. Kläder förmedlar vi inte utan hänvisar till Agera i Ängelholm. Men vi hjälper också till att söka bidrag från olika fonder och stiftelser., säger Åsa och fortsätter:
– Många har inte ens en dator hemma då är det svårt att göra en ansökan själv. Givetvis hjälper jag också till att förmedla kontakt med kommunens socialtjänst eller budget- och skuldrådgivare om det behövs.

Åsa har också nyligen startat en hundfond där personer som har ett husdjur ska kunna söka hjälp.
– Jag möter människor som själva äter havregrynsgröt för att ha råd med hundmat. Via hundfonden ska man kunna söka hjälp med i första hand mat till sitt husdjur, säger Åsa Hagberg.


Toalettpapper tillhör de saker som kyrkan ibland lämnar ut till personer som inte får ekonomin att gå runt. Foto: Carina Nilsson


Åsa betonar att kyrkan inte kan ersätta samhällets hjälp och att hon har ett tätt samarbete med kommunen och andra myndigheter.

Hon oroas av att allt fler behöver hjälp, men också av att samma personer kommer oftare nu.
– Det känns som om det är fler personer som hoppar från tuva till tuva, förr var det mer vid enstaka tillfällen man behövde hjälp.

Samtidigt som hjälpbehoven är stora finns det mindre medel kvar hos kyrkan i Förslöv-Grevie.
– Vi har egna fonder som har skapats av donationer och testamenten men pengarna i dessa håller på att ta slut. Kyrkan har också en krympande ekonomi eftersom antalet medlemmar blir färre, så det är något jag vill trycka på – att stanna kvar som medlem innebär också att man stöttar kyrkans sociala arbete.

Hon tror dock att staten kommer att kunna stötta kyrkorna mer i just det sociala arbetet.


På väggen i Åsas arbetsrum hänger en jacka som hon skänker bort om någon behöver, och ett par änglavingar som hon har fått från en person som hon har hjälpt. Foto: Carina Nilsson


– Vi behöver finnas i skarven mellan den enskilde och myndigheter. Under pandemin fanns det möjlighet att söka pengar och det kommer jag förstås att hålla koll på och söka medel om det finns, säger hon.

Åsa berättar också att hon ofta får höra ”det är bara att gå till kyrkan och söka hjälp”.
– Ingen går lättvindigt till kyrkan och ber om hjälp. Alla som kommer hit hade hellre velat ha en lön och själva bestämma vad de vill göra för pengarna. Ingen ska heller förakta den som är fattig. Vi kan alla drabbas av sjukdom, skilsmässa eller annat som gör att ekonomin och livet blir helt förändrat, säger hon.