Klik venligst
Klik venligst
FÖRSLÖV 2021-05-20 KL. 06:33

Avrådan hindrar resebolag att bedriva verksamhet

Ingen kunde väl ana att en pandemi skulle slå till så hårt. Bjärebaserade resebyrån Safariresor AB, som gjorde sina tre bästa månader någonsin under inledning av 2020, hade stora planer för året. I mitten på maj 2021 blev de inbjudna till ett möte med Utrikesdepartementet (UD) för att samtala kring UD:s avrådan utanför EU och att hitta en väg framåt för en bransch i kris.

Avrådan hindrar resebolag att bedriva verksamhet

– Våra förväntningar på mötet var framför allt att få större förståelse kring hur de tar sina beslut, vilka parametrar de värderar och hur vi ska tolka framtiden. När kan vi börja tro på att UD ska häva avrådan och börja öppna upp för resandet igen?, inleder Joel Paulsson som tillsammans med Markus Imberg och Josef Khaled driver resebyrån Safariresor AB som säljer och anordnar resor till ett flertal olika destinationer i södra och östra Afrika.

Tillsammans med bland annat representanter från Svenska Resebyrå- och Arrangörsföreningen (SRF), Tui, Ving, Sydafrikaresor, Unlimited Travel Group och Jambo tours var Safariresor inbjudna till ett timmeslångt möte med UD. Syftet med mötet var att samtala kring UD:s avrådan samt hur en eventuell öppning till länder utanför EU skulle kunna se ut. Men mötet uppfyllde inte riktigt deras förväntningar.
– Tyvärr känner vi att mycket blev otydligare efter mötet. Det kändes inte som att det finns någon tydlig struktur för vad som är avgörande för en avrådan. Känslan var att de snarare utgår från någon försiktighetsprincip som gör att de avråder resor till hela världen för att det är enklare, menar Josef.
– Men vi är självklart väldigt glada över att vi blev inbjudna till ett samtal med UD. Att vi får en chans att göra vår röst hörd tillsammans med ett flertal av de största resebolagen i Sverige, flikar Markus in.

Att det senaste året har varit tufft för resebranschen har nog inte gått någon förbi. I över fjorton månader har UD avrått från alla icke-nödvändiga resor till länder utanför EU. Så länge UD avrådde till alla länder det vill säga även länderna inom EU så var beslutet rimligt menar de tre ägarna. Men som UD löst situationen nu tycker de det känns orimlig.
– Av de länder som vi anordnar resor till har många en tydlig plan för hur de hanterar smittan. För att resa in i landet krävs ett negativt PCR-test gjort inom de senaste 72 timmarna. I vissa länder måste du som turist ta ett nytt test under resans gång, berättar Joel.

– En av våra destinationer, Kenya har fått en miljon doser vaccin genom Covax-programmet. De har valt att bland annat vaccinera safariguiderna först. Så viktig är turismnäringen i dessa länder. Resandet måste komma i gång, fyller Markus i och fortsätter,

– Det finns en gedigen process på hur arrangörerna på plats tar hand om sina resenärer helt enkelt. En långt mycket striktare linje än vi har här i Sverige.


Bilden är tagen vid Dune 45 i Sossusvlei, Namibia. Platsen heter Deadvlei som betyder döda träsken.


Sedan 14 mars 2020 har Safariresor inte kunnat bedriva verksamhet. Till en början handlade situationen om att få hem de resenärer som var ute och reste i samband med avrådan. Så småningom blev uppgiften att avboka eller boka om kunder.

Hur har det senaste året varit för Safariresor?
Till svar suckar de alla tre tungt.
– Det har varit väldigt svårt, tungt och tufft, säger Josef dystert. Det blev tvärstopp. Först trodde vi att det skulle ljusna i september. Sedan trodde vi i december. Nu står vårt hopp till sommaren.
– Vi har inte haft några intäkter det senaste året. UD:s avrådan har i princip gett oss näringsförbud under hela den här tiden, säger Markus.

Resebranschen har fått samma permitteringsstöd som alla andra men något direkt riktat stöd har inte dykt upp förutom att Regeringen kom med ett riktat stöd som dessvärre slog helt fel.
– Enligt paketreselagen ska vi betala tillbaka en kund som valt att avboka inom 14 dagar. När regeringen kom med sitt erbjudande om förmånliga lån i december/januari kom det alldeles för sent. Det blev i princip ett stöd till de resebyråer som inte gjort rätt för sig, säger Josef. Vi som genomförde våra återbetalningar inom rätt tid fick ta dyra banklån och fick därmed inget stödlån från regeringen.

I Sverige finns det en lag som heter Paketreselagen. Den lagen innebär att en kund har rätt att få tillbaka alla pengar de lagt ut för en resa om UD avråder till en destination. Något liknande skydd finns inte mellan resebolaget och dess leverantörer.
– Om en kund avbokar under en avrådan handlar det inte enbart om en minskad omsättning för oss, utan om att vi förlorar pengar. Vi blir helt enkelt av med intäkten men får behålla kostnaden, vi köper luft, förklarar Josef.

– Paketreselagen är i grunden en jättebra lag men den är inte anpassad till en pandemi. Normalt sätt kan man lösa situationen genom att skicka kunden till någon annan destination som resebolaget erbjuder. När UD avråder till hela världen så kan man inte göra på det sättet. Det gör det väldigt svårt och helt ohanterbart i längden.

Vad hade ni önskat få ut av samtalet med UD?
– Vi hade önskat en plan så att vi kunde planera framåt, säger Markus. Vi vet egentligen inte mer nu än innan mötet.
– Vi säger inte att UD ska ta bort sin avrådan från alla länder utanför EU den 31 maj, men vi tycker att UD borde göra en bedömning land för land och inte dra alla världens länder över en kam, säger Joel och fortsätter, Förra gången vi var med och lyssnade på ett möte i höstas pratade UD om att länder ändrar sina regler med kort varsel och att flygtrafiken är ostabil. Därför valde de att avråda. Så är inte fallet längre. Till över 70 procent av våra destinationer ligger samma regler som de haft de senaste 8 månaderna. Och flygtrafiken fungerar som den ska.


Är det möjligt att resa idag menar ni?

– Ja, om du har ett negativt test så är du välkommen till många av våra destinationer. Men vi vill uppmana alla som funderar på att resa att vara försiktiga, läsa på om sitt resmål och se till att vara fullt försäkrad, säger Josef. Många tror att ens försäkring inte gäller när UD avråder, men däremot kan man behöva en tilläggsförsäkring för att täcka alla situationer som tillexempel karantän.
Hur ser ni på framtiden?
– Vi hoppas självklart på ett öppnande i takt med att allt fler svenskar blir vaccinerade. Rimligtvis bör det inte dröja allt för länge, svarar Joel.

– Afrika är en stor kontinent. Situationen ser olika ut i olika länder. UD måste titta på vad en avrådan får för konsekvenser runt om i världen. Inte bara för svenska resebolag utan även för människor i länder som är helt beroende av turismen, avslutar Josef.

Utrikesdepartementet kommer i samtal med regeringen och Folkhälsomyndigheten ta ett nytt beslut kring avrådan. UD:s avrådan för resor utanför EU gäller fram till och med den 31 maj.

Text: Joakim S Ormsmarck
Foto: Safariresor AB