FÖRSLÖV 2021-12-21 KL. 19:28

Bostadsbrand i Förslöv kunde släckas innan det spred sig

Av Peter Jakobsson

Bostadsbrand i Förslöv kunde släckas innan det spred sig

Vid 16-tiden idag (tisdag 21 december) fick räddningstjänsten larm om brand i radhusbyggnad i Förslöv. I Prästgårdsområdet på Mamsellvägen kom bostadsinnehavarna hem och möttes av en totalt rökfylld bostad.
– Det var i ytterlägenheten och primärbranden var inom ett litet område så det var ingen spridningsrisk. Men det kunde ha fått andra följder om branden tagit sig mer, berättar räddningschef Pelle Pettersson.

Till incidenten kallades räddningstjänsten från Båstad, Förslövs och Torekov. Även Ängelholm larmades för att kunna assistera med höjdbil.
– Både Torekov och Ängelholm kunde vända efter att första enheterna fått läget under kontroll. En snabb insats av styrkeledare och en snabb insats av brandmännen kunde lindra skadorna så mycket som möjligt, förklarar Pelle.

Branden höll på ett tag och sotade ner allt.
– Hela radhuset är förstört av sot, det kommer krävas en helsanering. Otroligt tråkigt för de boende så nära inpå julafton, säger Pelle.

Branden orsakade inga personskador och troligtvis kom även katterna ut i tid.
– En brand av detta slag kan vara svår för grannar att upptäcka om inte fönster slås ut eller det blir synliga lågor. Då är det svårt för andra att larma.

Brandvarnare som är kopplade till ett larmsystem hade troligen kunnat lindrat skadorna i bostaden då räddningstjänsten hade fått larmet tidigare i brandförloppet.
– Om det fanns brandvarnare är svårt att säga. Det blev nog så varmt så de smälte, om de fanns. Det var inga brandvarnare som ljöd när vi kom till platsen, säger Pelle.

Restvärdesledare kommer nu hjälpa till med hur de boende ska kunna klara att bo och leva vidare den närmsta tiden.
– Det är en katastrof för de som drabbats. Även om inte allt brunnit upp så är det mesta förstört av sot. De har inga kläder, ingen necessär, det mesta av det som ger tryggheten i hemmet är förstört. Men det gäller att göra det så bra som möjligt för de drabbade, säger Pelle som många gånger sett hur bränder kan fullständigt vända upp och ner på livet för de drabbade.