Av Carina Nilsson
Det sjuder av missnöje i Förslöv sedan Skånetrafiken meddelat att buss 503 ska dras in. Dessutom kommer tågen endast att gå en gång i timmen och inte två, som tidigare utlovats.
– Vår familj kommer att behöva köpa en bil till, jag trodde inte det var sant från början, säger Anna Matre.
I december ska Skånetrafikens nya tidtabell börja gälla, men redan nu är det mer eller mindre upprorsstämning i Förslöv. Nina Svensson är en av dem som tagit initiativ till en namninsamling. I skrivande stund är de nästan uppe i 1000 namnunderskrifter.
– Jag är själv inte så påverkad, men väldigt många andra i byn. Det handlar om ungdomar som ska till gymnasiet och äldre som behöver åka kollektivt. Plus alla som pendlar till sina jobb, säger hon och fortsätter:
– Sedan Förslöv fick en järnvägsstation så är det väldigt många som flyttat hit eftersom man då kunde utnyttja kollektivtrafiken på ett annat sätt. Och även kommunen har satsat på Förslöv som ort, säger hon.
Enligt Skånetrafikens nya tidtabell försvinner buss 503 från Förslöv och de som bor söder om Vantingevägen blir helt utan busstrafik. Foto: Carina Nilsson
Anna Matre bor i byn och har två tonåringar: Elsa och Mårten. Elsa pendlar till gymnasiet i Ängelholm och kommer att få betydligt längre resväg till skolan. Mårten, som går på högstadiet, tränar volleyboll i Ängelholm och har hittills kunnat ta sig till och från träningen själv.
– Men det kommer inte att funka längre. Om bussen försvinner och tågen ska gå en gång i timmen så kan det bli jättelånga väntetider, där man kanske står helt själv. Vår familj lär få skaffa en bil till. Vi klarar det men det är inte roligt vare sig ekonomiskt eller miljömässigt, säger Anna Matre.
Stina Harvig och Elye Norris studerar på Rönneskolan respektive Valhall och även de får betydligt längre restider när inte bussen går.
– Det handlar om kanske en och en halv timma per dag, säger Elye.
– Det här var inget man räknade med när vi valde till gymnasiet. Vi läser första året så det är lång tid kvar, säger Stina.
Gabriella Svensson tillhör dem som arbetspendlar från Förslöv till jobbet på Nyhemsskolan i Ängelholm. Hon drabbas också hårt av den indragna busslinjen 503.
– Jag kommer att få lämna en timma tidigare på förskolan för att hinna ta tåget i stället, säger hon.
Även tågtrafiken blir glesare då tågen inte utökas till varje halvtimme utan fortsätter gå varje timme. Foto: Carina Nilsson
Susanne Lindgren tillhör gruppen äldre som drabbas hårt. Hon flyttade till Förslöv på grund av de goda tågförbindelserna.
– Jag bodde i Hörby tidigare men min son bor i Mölndal. Då tänkte jag att det skulle vara väldigt smidigt med tågen härifrån, så att jag kunde åka och hälsa på honom lite oftare, säger hon.
Även kyrkan larmar om att förändringen kommer att slå hårt mot många som har fysiska eller psykiska begränsningar. Det skriver Åsa Hagberg som är diakoniassistent i svenska kyrkan och ordförande i FUB.
– Jag möter varje vecka personer som är helt beroende av en fungerande kollektivtrafik. De här personerna är inte ens i närheten av att kunna skaffa en egen bil, beställa en taxiresa eller köpa ett epafordon till sina barn. En lång sträcka till järnvägsstationen med tillkommande byten blir en oöverstiglig tröskel för många, säger hon.
Samtliga som protesterar hoppas nu att Skånetrafiken ska lyssna på argumenten och ompröva besluten.
– Vi hoppas verkligen att sista ordet inte är sagt. Blir det här verklighet så drabbar det Förslöv och oss som bor här oerhört hårt, säger Nina Svensson.