Av Per Brolléus
En lastbilschaufför och en snickare – som finaltävlar i konsten att skapa den absolut bästa hamburgaren. Glenn och Kristian är laddade till tänderna samtidigt som herrarna knappt fattat hur det kunde bli så här.
– Vi är ju grillnördar och älskar råvaror som är av absolut bästa kvalitet, säger Kristian Riboe från Förslöv.
– Jag grillar gärna i 18 minusgrader. Ingenting stoppar mig, menar kompisen Glenn Petersson som bor Kvidinge, men det är i främst Ängelholm man har sin bas.
– Ja, här finns våra leverantörer, slår Glenn fast och berättar att hans grillande bara bygger på intresse, experimentlust och en massa vänner som han testar burgarna på.
Deltävlingen i Hyllinge, som tog de båda vännerna in i detta osannolika matäventyr, gick chockerande bra. Glenn och Kristian var säkra på att de skulle komma sist, men med tur och skicklighet är det nu dags för final i Göteborg – en tvådagarstävling där motståndet är av absolut toppkvalitet.
– Vi tävlar mot folk med foodtrucks, kockar från restauranger och några från riktigt fina krogar. Det är så sjukt. Ingen vet vilka vi är medan de flesta andra har namn som smäller högt, skrattar Glenn som egentligen inte skulle varit med i tävlingen.
– Jag skickade in en anmälan och hade planerat att tävla med en annan kille, men han hoppade av och jag är bara så lycklig att Glenn sa ja.
– Jag sa ju att jag kunde hjälpa till, sen var det plötsligt tävling, bryter Glenn in med. Vi hade ju aldrig grillat hamburgare ihop innan tävlingen i Hyllinge.
Båda två har en nästan extrem kärlek till just hamburgare och har provat och inspirerats av hamburgare från hela världen.
– Är man utomlands så är det bara en sak som gäller, att prova så många burgare som möjligt, menar Kristian som slår ett extra slag för de smakerna han hittade i Japan (av alla ställen).
– Sen följer vi hamburgerkockar från hela världen på instagram. Någon gör si, någon gör så och sen plockar man idéer från alla möjliga håll.
Finalen i Göteborg består av fyra moment. Under lördagen 31 augusti ska man göra och sälja så många som möjligt av sin egen tävlingshamburgare .
– Den kan vi göra i sömnen. Är bombsäkra på den. Och vi gör vårt eget bröd. Allt med råvaror från nordvästra Skåne.
Dagen efter har juryn makten. Kristian och Glenn tävlar i freestyle, vegetariskt och det spännande momentet Mistery Box.
– Vi får en låda med ingredienser, sen ska det uppfinnas en helt ny hamburgare, säger Kristian och låter för en gångs skull lite nervös under den helt underbara intervjun med dessa härligt galna grabbar.
Hur kommer det gå då?
– Vi trodde ju att vi skulle komma sist förra gången, så vi fortsätter väl tänka så, säger lastbilschauffören och snickaren som inte säger nej till en hejaklack i Gbg.