FÖRSLÖV 2022-10-26 KL. 06:00

Claes fick rätt mot elbolaget

Av Carina Nilsson

Claes Sundin i Förslöv blev uppringd av en säljare från ett elbolag. Han fick ett avtalsförslag som han aldrig svarade på, men trots det ansåg bolaget att han var kund hos dem.

Claes anmälde det hela till ARN som nu har gett Claes rätt.

Claes fick rätt mot elbolaget
Claes Sundin i Förslöv fick rätt hos ARN när han anmälde ett elbolag. Foto: Carina Nilsson

Claes Sundin har haft många olika elavtal men när en säljare från Storumans Energi AB ringde upp honom i juli 2020 hade han precis tecknat ett nytt två-årigt avtal med ett annat bolag.

– Jag trodde att elpriserna skulle gå upp och att det skulle vara bra att ha bundet, säger han.

Han berättade för säljaren att han redan hade ett avtal på två år, men att Storuman kunde skicka ett avtalsförslag om de ville.

– Säljaren skickade förslaget till mig, men jag skrev aldrig på något eller mejlade något svar. Jag sparar alla mina mejl och har gått igenom dem, men det finns inget svar till Storuman och jag godkände inte heller något med mobilt bank-id, säger han.

Storuman framhärdade ändå att han hade godkänt ett elavtal och att han från den 1 oktober 2022 skulle vara kund hos dem.

– Det är rent bondfångeri, och jag förstår inte hur de kan agera så. Jag driver själv företag och är en kund missnöjd med något ja, då ser man till att rätta till det som blivit fel för att behålla sina kunder, säger han och fortsätter:

– Det är både oetiskt och lagvidrigt att teckna avtal om inte kunden har godkänt det hela. Jag förstår inte heller varför de inte bara backade, då hade jag kanske fortfarande varit intresserad av att teckna avtal med dem nu, säger han.

Claes vände sig till Allmänna reklamationsnämnden ARN.

ARN skriver att huvudregeln är att den som påstår att ett avtal har ingåtts också är den som ska bevisa att det har skett. Men de handlingar som ARN har fått in från Storumans Energi styrker inte detta enligt ARN.

– Då skyllde Storumans Energi i stället på att ARN hade gjort fel, säger Claes.

Efter ARN:s beslut har Claes fått avtalet med Storumans Energi annullerat.

– Men de skriver det på ett sätt som om de låter nåd gå före rätt, eller för att de tycker lite synd om mig.

Claes hade velat ha en ordentlig ursäkt av bolaget.

– Jag har visserligen inte behövt betala några pengar, men de hotade med att det skulle kosta om jag upphävde avtalet. Det har också varit en stress och tagit tid att hålla på och skriva till Storuman och ARN. Jag kan tänka mig att många människor inte orkar gå vidare utan fastnar i avtal de inte vill ha på det här sättet, säger han.

Storumans energi vidhåller dock att kunden signerade via ett nytt system som ska öka säkerheten för kunderna.

– När vi skickade de här filerna till ARN så döpte de om filen vilket gjorde att bevisen förstördes. Vi för en dialog med ARN:s teknikavdelning om det här nu och vi gavs möjlighet att överklaga men vi valde att inte göra det. Vi vill inte bråka med personen, det är det inte värt, säger bolagets vd Måns Borgström.

Måns Borgström menar också att det är ett problem för hela elmarknaden att man kan teckna avtal långt innan dessa ska börja gälla.

– Det är klart att man inte alltid minns vad man gjorde för två eller tre år sedan. I Finland och Norge har man betydligt bättre system för det här och jag hoppas att vi kommer att få det i Sverige också.

Måns Borgström medger att de kunde ha varit bättre på återkoppling till kunden efter hans anmälan till ARN.

– Det är alltid tråkigt när sådana här saker händer men samtidigt är det viktigt för båda parter att ingångna avtal följs, annars blir det rena vilda västern, säger han.