Klik venligst
FÖRSLÖV 2022-03-23 KL. 14:10

De tog första spadtaget för Bonumprojektet i Förslöv

Av Peter Jakobsson

I Förslöv har första spadtaget tagits inför byggandet av 45 lägenheter anpassade för personer över 55 år. Det är Riksbyggen som ska bygga ett boendekvarter med bykänsla inom sitt koncept Bonum.

De tog första spadtaget för Bonumprojektet i Förslöv
Kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein, Riksbyggens regionchef Ulrika Nyström, Roj Wernberg från byggande styrelsen samt Kajsa Löf från Västbygg tog det första spadtaget för projektet med seniorbostäder i Förslöv. Foto: Peter Jakobsson.

Bredvid Ängsbyns förskola i Förslöv Ska det byggas 45 seniorlägenheter. Det är Riksbyggen som ska uppföra ett av sina Bonumprojekt med lägenheter som är planerade och byggda för att man ska kunna bo kvar länge.
– Vi ser jättemycket fram mot att få realisera detta projekt, säger Kristin van der Reep som är sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen.

Projektet har planerats en längre tid och nu var det dags att ta första spadtaget och sätta i gång bygget av de tre huskropparna om ska innehålla totalt 45 lägenheter. Från tvåor på 38 kvadrat till fyror på 100 kvadrat.
– Alla har balkonger och de större genomgående lägenheterna får två balkonger.

Drygt hälften av lägenheterna är redan sålda innan bygget drar igång.
– De större lägenheterna var de som såldes först. Nu är det mest mindre lägenheter kvar, berättar Kristin.

De flesta som köpt lägenheter i husen är från Förslöv och flyttar bara inom orten.
– Alla utom en köpare kommer från villa och flyttar nu till lägenhet. Då friställs villor till yngre familjer vilket är bra, säger Kristin.

Kvarteret kommer även ha anpassade utemiljöer och kringbyggnader.
– Det blir en gemensamhetsbyggnad på innergården med gästlägenhet och uteplats med grillmöjlighet. Det kommer även finnas miljöer för att umgås på innergården. Det brukar bli en bra gemenskap mellan de boende, säger Kristin.
Martin Björk är projektledare och berättar att inom hållbarhetsområdet så kommer det finnas solceller och laddstolpar samt en dagvattenhantering i en liten damm.
– Det blir en oas mellan husen med trädäck, solstolar och Boulebana. Ett trevligt boende helt enkelt.


Översikt på Bonumprojektet i Förslöv. Illustration: Riksbyggen.


Vad ser ni för utmaningar med att bygga dessa hus?
– Rent byggtekniskt så är det inga direkta utmaningar utan ett ganska enkelt projekt men det är omvärldsproblem som är utmaningen just nu. Kan bli problem att få tag på material, vi vet ju inte hur världen ser ut kommande åren, konstaterar Martin.

Till ceremonin med första spadtaget kom representanter från Riksbyggen, Västbygg, Båstads kommun och en del av de som köpt lägenheter i nya husen. Kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M) var en av de som tog på sig en bygghjälm och tog ett spadtag.
– Förslöv betyder mycket för Båstads kommun och är ett område som vi har satsat mycket på och kommer fortsätta satsa mycket på. Befolkningen växer och det är kul att se. Att nya bostäder byggs nära kommunal service är bra. Vi hoppas att detta kompletterar Förslövs boendeutbud så det passar fler, förklarade Johan.

Byggtiden är beräknad till ett och ett halvt år.
– Någon gång i september till november 2023 tror vi att allt ska vara klart, säger Martin Björk.


Projektmedarbetare samt lägenhetsinnehavare bjöds på korv efter spadtaget. Foto: Peter Jakobsson.