FÖRSLÖV 2023-05-08 KL. 11:00

Den optimala trädgården prisas

Av Carina Nilsson

Anette Åkerström från Förslöv har drivit ett utbildningsföretag inom trädgård i 20 år. För att fira jubileet har hon instiftat ett pris där årets trädgårdsarkitekt ska utses.

Den optimala trädgården prisas
Anette Åkerström trivs i familjens hus, strax utanför Förslöv. Med skogen i ryggen kan de se ända bort till Kullahalvön. Foto: Carina Nilsson

Anette Åkerström bor på södra halvan av Hallandsåsen precis i gränslandet mellan slätt och skog. Blickar man söderut är det åkrar och fält med Kullahalvön i bakgrunden. Vänder man blicken norrut hamnar ögat i bokskogen som precis håller på att börja skifta i grönt.

Anette är till yrket hortonom och sedan 20 år tillbaka driver hon utbildningsföretaget Trädgårdsakademin som utbildar trädgårdsarkitekter.

– Jag insåg att det fanns ett behov av trädgårdsutbildning på distans när jag jobbade på Alnarp. Till min hjälp har jag tio lärare som jobbar som konsulter. All utbildning sker på distans och även lärarna jobbar på distans. Det fungerar väldigt bra även om utbildningen är praktiskt inriktad.


Anette Åkerström hemma i sin egen trädgård där magnolian håller på att slå ut. Foto: Carina Nilsson


En trädgårdsarkitekt jobbar – precis som titeln beskriver – med att planera och rita trädgårdar. På trädgårdsakademin är man inriktade på villaträdgårdar.

– För att en trädgård ska bli bra måste den passa ägarens behov. Vill man ha en lättskött trädgård eller kan man tänka sig att lägga ner mer tid? Man måste veta vilken jord och vilket klimat man jobbar med och välja växter efter det, säger Anette.

Numera behöver en trädgårdsarkitekt också ta hänsyn till hållbarhet och klimatavtryck. Som grädde på moset ska en trädgård också få ett skönhetsvärde och ge en upplevelse.

– Man ska helst jobba med naturen och de förutsättningar som finns på plats och inte göra det för komplicerat, men visst är det lite av en konst att få ihop alla delarna, säger Anette.


En del av Anettes trädgård får vara naturtomt för att gynna den biologiska mångfalden. Där trivs betonghönsen. Foto: Carina Nilsson


För att uppmärksamma trädgårdsarkitekternas kompetens och yrkeskunnande har Anette, via sitt företag, instiftat ett pris där årets trädgårdsarkitekt ska utses.

– Företaget har funnits i 20 år nu, och vi ville göra något för att fira. Vi kommer att ha en jury för att utse en vinnare och fem andrapristagare. Dessutom har vi ett pris som fokuserar på hållbarhet och klimat, säger Anette.

Tävlingen är rikstäckande och Anette har annonserat i några facktidskrifter för att nå ut. Prissumman är på 20 000 kronor.

– Man kan nominera både sig själv och någon annan. Man skickar in bilder, skisser och en text och sedan har vi en jury som utser vinnaren.

Den 15 juli är sista ansökningsdatum till tävlingen. Den 8 september blir det prisutdelning på Norrvikens trädgårdar i Båstad.