FÖRSLÖV 2023-09-14 KL. 08:05

En dans och musikteaterupplevelse som utforskar betydelsen av ord

Av Peter Jakobsson

En dans och musikteaterupplevelse som utforskar betydelsen av ord
Karaktärerna Phileas och Sibella i uppsättningen ”Den stora ordfabriken”. Foto: Emmalisa Pauly

I en mystisk stad, långt ifrån vår vardagliga verklighet, finns en plats där tystnad råder. Det är staden med den stora ordfabriken, en plats där det inte räcker att bara tänka på ord – man måste köpa dem för att kunna uttala dem. I denna fascinerande och lite skrämmande värld står vår huvudkaraktär, Sibella, inför en utmaning. Hon äger inga pengar, men hon behöver ord för att kunna öppna sitt hjärta för den hon älskar, Phileas. Frågan är: hur kan hon göra det när varje ord hon vill dela med sig av skulle kosta henne en förmögenhet?

Det är i denna unika och tankeväckande miljö som dans- och musikteaterföreställningen "Den stora ordfabriken" tar sin form. Föreställningen är en kraftfull reflektion över ordens betydelse i vår kommunikation och hur de kan vara både maktfulla och begränsande. Vad händer när tillgången till ord är begränsad och privatiserad? Hur påverkar det våra relationer och förmågan att uttrycka våra känslor? Sibellas dilemma är en symbol för det som många av oss kan känna ibland när vi står utanför ordens portar.

Föreställningen väcker viktiga frågor om språkets kraft och dess påverkan på vår förmåga att förstå varandra. Den inbjuder publiken att reflektera över vilka ord som verkligen är viktiga och hur vi kan överleva när vi saknar dem.

Med en stark ensemble bestående av Liza Fry, Jonas Svensson, Åsa Hörling och Martin Brandqvist lovar "Den stora ordfabriken" en minnesvärd teaterupplevelse. Deras skicklighet och engagemang ger liv åt en värld där ord är både valuta och kärnan i mänsklig kontakt.

För de som vill vara en del av denna unika föreställning är datumet att markera i kalendern den 17 september 2023, klockan 16:00. Föreställningen har en längd på 40 minuter och äger rum på Förslövs Bygdegård. Arrangören bakom detta evenemang är Båstads Riksteaterförening.