Klik venligst
FÖRSLÖV 2022-03-13 KL. 14:00

Filmskapare har hittat hem på Bjäre

Av Carina Nilsson

Den 29 april är det Sverigepremiär för familjefilmen ”Emily och den magiska resan” som är inspelad i Skåne. Filmen är skapad av paret Jenny Lampa och Marcus Ovnell – och har sålts till hela 130 länder.

Marcus och Jenny är sedan i slutet av förra året bosatta i Förslöv, ett stenkast från Jennys barndomshem.

Filmskapare har hittat hem på Bjäre
Marcus Ovnell och Jenny Lampa bosatte sig i Förslöv i slutet av förra året, och vill stanna på Bjärehalvön. Foto: Carina Nilsson

Både Marcus och Jenny är uppvuxna i Skåne, Jenny i Kvinnaböske och Marcus i Malmö. Båda tillbringade också flera år utomlands för studier och jobb och har haft stora framgångar inom filmproduktion och teater. De skriver manus, regisserar och producerar filmer. Jenny är dessutom skådespelare med roller i bland annat tv-serierna Bron och Jordskott.

Både Jenny och Marcus har fått flera internationella utmärkelser för sitt arbete och tillsammans driver de produktionsbolaget Phelecan films AB.
– Redan som barn älskade jag film och historieberättande. Jag växte upp i en villaförort till Malmö där allt var exakt likadant. Ville man utvecklas så fick man använda fantasin, säger Marcus.

Även Jenny drogs tidigt till kulturvärlden.
– Jag började i kommunala musikskolan i Båstad och läste sedan estetiskt gymnasium i Halmstad. Sedan flyttade jag utomlands och fortsatte utbilda mig där, säger hon.

– Vi har bägge två gått den långa vägen och börjat från grunden. Jag har både städat toaletter och kokat kaffe. Det var inte så glamoröst alltid men nyttigt. Det finns egentligen inga genvägar till framgång. Det ligger hårt arbete bakom, och det är en styrka att vi kan göra så mycket själva. Det är också en ynnest att vi idag kan leva på att hitta på saker, säger Marcus.


Jenny Lampa och figuren Belorac i filmen Emily och den magiska resan. Foto: Pressbild


Framgångarna har också gett dem nya möjligheter. Att kunna slå sig ner på Bjärehalvön och jobba med film på internationell nivå hade inte varit möjligt för tio år sedan.
– I början av karriären behöver man nog flytta till Stockholm för att etablera sig och få kontaktytor. Men när man väl har ett kontaktnät och folk vet vad man kan, så går det nog egentligen att bo var som helst. Vi har båda känt att vi ville tillbaka till Skåne, och här i Förslöv finns en fantastisk förskola och vår dotter trivs så bra. Vi har närheten till familj och fantastiska omgivningar – det är så vackert på Bjärehalvön så här kommer vi att stanna, säger Jenny.

Pandemin har också gjort att mycket kan lösas med distansjobb.
– Förut reste jag mycket till USA, men nu har vi många distansmöten och åker bara när det är nödvändigt. Det är jättebra – inte minst för miljön, säger Marcus.

Att Jenny och Marcus har etablerat sig i Skåne har också inneburit att en del av deras filmproduktioner har flyttat hit.
– En av våra filmer var planerad att spelas in på Irland, men vi ändrade oss och flyttade produktionen till Österlen istället. Emily och den magiska resan utspelar sig också i östra Skåne och på Österlen, säger Marcus.

Filmen har sålts till 130 länder vilket är en succé för en familjefilm.
– Det brukar vara svårt att hitta en historia som överbryggar alla kulturella skillnader som finns och som går hem i så många olika länder. Vi försökte hitta något som berör alla människor på något plan, och förhoppningsvis lyckades vi med det. Men att så många har velat köpa den är helt otroligt, säger Jenny.


Jenny Lampa spelar rollen som den snälla fen i filmen. Foto: Pressbild


Filmen handlar om flickan Emily vars mamma är en berömd barnboksförfattare som skriver sagor om det magiska riket Faunutland. Både Emily och hennes mamma har det ganska tufft då pappan i familjen har gått bort och båda har sorg.

En dag hittar Emily en förtrollad kista med en magisk sagobok, och blir förflyttad till sagans värld där hon träffar den förvirrade men snälla fen Nightinglar och jättemonstret Belorac.
– Emily har en ganska dålig relation till sin mamma men tar på sig mycket ansvar för hennes välmående. Genom böckerna som hennes mamma skriver lär hon känna mamman och de kan försonas, säger Jenny.

Emily spelas av Tipper Seifert-Cleveland, som tidigare medverkat i Disneyfilmen Cruella bland annat. Jenny Lampa gör rollen som fen Nightinglar. Marcus och Jenny står för manus, regi och produktion.
– Det här är en väldigt varm film med mycket humor, dramatik och fantasy. Budskapet är att barn måste få lov att leka och inte behöver bli vuxna för snabbt vilket ofta sker i dag med tillgång till sociala medier. Kan vi få barn att leka lite mer och använda sin fantasi så är vi väldigt nöjda, säger Marcus.

Filmen har Sverigepremiär den 29 april i år.