Klik venligst
FÖRSLÖV 2023-10-20 KL. 13:00

Föreningsliv och fritid i Förslövs socken

Av Peter Jakobsson

Nu har en ny tidskrift släppts som innehåller en sammanställning av föreningslivet och fritiden i Förslövs socken. Både aktiva och före detta aktiva föreningar inom många områden och intressen finns skildrade i skriften. Den sista oktober presenteras tidskriften i församlingshemmet i Förslöv.

Föreningsliv och fritid i Förslövs socken
Bengt Johansson, Lilian Bringle, Bertil Ebbesson och Irene Ebbesson från Förslövs Socken Förr och Nu visar stolt upp nya tidskriften. Foto: Peter Jakobsson

Föreningen Förslövs Socken Förr och Nu bildades år 2001 av några personer som varit aktiva i Förslövs Bygdegårdsförening. De ville då skapa mer innehåll till sammankomster för människor i samhället än vad Bygdegårdsföreningen själva kunde erbjuda där verksamheten mest handlade om fastighetsskötsel.

Under de dryga 20 åren som föreningen funnits har de sammanställt ett antal tidskrifter som handlar om Förslöv. De handlar bland annat om handel och butiker, om torpruiner, om jordbruket, om konst och design och om industri- och företagsutveckling i Förslövs socken.

– Dessa tidskrifter är en bra och viktig inkomstkälla så vi kan fortsätta driva föreningen förklarar Irene Ebbesson.

Nu har de precis blivit klara med ytterligare en tidskrift. Denna gång har den titeln ”Föreningsliv och Fritid i Förslövs socken”. I den 70 sidor tjocka tidskriften finns 44 föreningar presenterade. Det är både föreningar som nu är aktiva och gamla föreningar som fanns förr men inte är verksamma längre.

– Föreningar är jätteviktiga och spelar en stor roll i de flesta samhällen. Många lägger mycket tid och möda inom föreningslivet vilket kommer till gagn för många andra, säger Bengt Johansson som har sammanställt tidskriften om föreningarna.

Bengt Johansson ligger bakom sammanställningen av nya tidskriften. Foto: Peter Jakobsson

Är det och har det varit ett rikt föreningsliv i Förslöv?

– Vi hade väl en känsla av att det finns, och har funnits, många föreningar i Förslöv och när vi har jobbat med det så kom det fram att det var verkligen så. Många är fortfarande aktiva, några har lagts ner, sen har en del gått upp i andra föreningar som är mer kommuntäckande och därför finns de inte kvar, säger Bengt.

Hur hittade ni alla föreningar?

– Tillsammans visste vi mycket inom föreningen men sen har vi pratat med många människor och tittat i register och annan gammal dokumentation, säger Lilian Bringle.

– Vi har varit ute och träffat många av de föreningarna som är med i tidskriften. Då har vi kunnat bilda oss en uppfattning om hur föreningen mår och vilket driv det finns, säger Bengt.

Den 31 oktober klockan 19.00 kommer föreningen att presentera nya tidskriften på en tillställning i församlingshemmet.

– Bengt kommer då att berätta om föreningslivet och hur fritiden såg ut förr. Då finns även tidskriften att köpa för de som vill, säger Lilian.

– Jag kommer bara berätta lite grann av vad som står i tidskriften, det kommer finnas mycket kvar att läsa i den för de nyfikna, säger Bengt.

Tidskriften Föreningsliv och Fritid i Fäörslövs socken finns nu att köpa. Foto: Peter Jakobsson

Var det något som förvånade er med föreningarna när ni samlade allt material?

– Det finns en del föreningar där det är medlemmar som varit med i kanske 50 år vilket är fantastiskt. En annan kul sak är föreningar som varit stora, blivit lite mer slumrande och sedan återfår sin aktivitet. Som till exempel biodlarföreningen som nu fått en renässans, säger Bengt.

Föreningslivet är ofta viktigt för mindre samhällen och så har det varit även i Förslöv.

– Det finns folk som verkligen gör fantastiska insatser inom föreningarna. Föreningarna som är med i tidskriften spänner över väldigt många områden och intressen, säger Bengt.

– Det är många fantastiska människor som varit med i föreningarna och därmed gett väldigt mycket till bygden, säger Irene.

Föreningarna som är med i tidskriften spänner över många områden och intressen. Foto: Peter Jakobsson

Nu ska föreningen Förslövs socken Förr och Nu packa ihop allt material som fyller hyllorna i deras samlingslokal och efter nyår går flytten till hembygdsgården.

– Det är väldigt kul att vi snart får flytta tillbaka till bygdegården, säger Lilian.

– Vi får även en bra anledning att gå genom mycket av det materialet som vi har så vi inte flyttar runt på dubbletter, säger Lilian.

Lilian Bringle och Irene Ebbesson packar ihop i föreningens lokaler. Efter nyår flyttar de till hembygdsgården. Foto: Peter Jakobsson