Klik venligst
FÖRSLÖV 2021-08-28 KL. 09:32

Hårt drabbade av regnet

Under dygnet den 17-18 augusti föll en stor mängd nederbörd över Bjärehalvön. SOS Alarm fick in ett 30-tal larm om översvämningar, flest från Förslöv och Grevie. De värst drabbade fick hus, källare och garage vattenfyllda. När nu nästan 14 dagar har gått och vattnet har runnit undan finns egentligen bara frågan kvar; vad händer härnäst?

Hårt drabbade av regnet
Zina Saleh och Mahmoud Altataris några dagar efter att vattnet från översvämningen runnit undan.

Bjäre NU har träffat två av dem som drabbats hårt av översvämningen, så illa att de inte kan bo kvar i sin bostadsrätt på Jöns Möllers Väg i Förslöv.
– Allt behöver bytas ut. Vi behöver hitta en tillfällig bostad medan allt avfuktas och torkar upp. Vi har kontaktat vårt försäkringsbolag men ingen kan ge oss tydliga svar på vad som händer härnäst. Det tär på oss. Vi vet inte vad allt kommer kosta och vi vet inte vad vi ska göra, säger en uppgiven Zina Saleh.

Tillsammans med sin man Mahmoud Altatari och sina två barn bor hon i en bostadsrätt som har fått allvarliga fuktskador på väggar och golv på hela nedervåningen. Dessutom är allt som förvarades på golvet när vattnet trängde in fuktskadat; mattor, skor och möbler som sugit åt sig vattnet. Det mesta står just nu ute i deras trädgård för att ge en möjlighet till att självtorka i solens varma strålar.


De har fått det mesta av sina saker fuktskadade. Här görs ett försök att torka alla saker utomhus i trädgården.


Det syns att de båda är trötta av sömnlösa nätter sedan mardrömsnatten då Mahmoud väcktes klockan 04 på morgonen av att en granne ringde på dörren. När paret öppnade sin ytterdörr blev de helt chockade av vad de såg. Det var vatten överallt. Zina väckte barnen och Mahmoud klädde på sig och gick ut. Genast började han hjälpa de andra grannarna som redan höll på att bygga en mur av stenar för att försöka stoppa det kraftiga vattenflödet.
– Jag försökte ringa räddningstjänstens expeditionsnummer men fick bara ett meddelande som sa att de var på semester. Vi ringde 112 men de sa att vårt ärende inte var livshotande och att de inte kunde hjälpa oss. Tillslut dök räddningstjänsten upp men först klockan 07. De konstaterade att de inte kunde göra mer, berättar Zina och Mahmoud fyller i,
– Hela vårt hus var fyllt med fem centimeter vatten över alla golv. Vatten som trängde upp underifrån genom golvet. Vi tänker hela tiden på vad som kunde hänt om vi inte blivit väckta? Hur högt hade vattnet stigit?


Mahmoud visar att fasaden fortfarande suger upp vatten som ligger kvar i bottenplattan under huset.


– Vi mår inte bra just nu. Vi oroar oss för framtiden och får hela tiden flashback till krigets Syrien. Vi har ingen familj här som kan hjälpa oss och säga att allt kommer bli bra, berättar Zina.

Det är inte första gången Jöns Möllers Väg drabbas av översvämningar. När kraftig nederbörd kommer under en kort tid bildas en kanal in till gatan från två håll, från Hallandsåsen och från Prästgårdsområdet. Båstad Kommun och den privata markägaren har gjort åtgärder men de boende i området påpekade redan vid byggnationen att åtgärden inte är tillräcklig. Någon skillnad gjorde trots allt muren eftersom det bildades en damm på odlingsmarken innanför muren men vattnet hittar alltid sin egen väg.

Text & foto: Jenica Paulsson