Klik venligst
FÖRSLÖV 2021-06-25 KL. 06:35

Heberlein släpper musik

Av Peter Jakobsson

Johanna Heberlein tillhör bjärefamiljen som mest förknippas med charkuterier men har valt en annan bana. Musiken har alltid legat henne varmt om hjärtat och nu släpps hennes första singel - Think About Us.

Heberlein släpper musik
Johanna Heberlein

Låten är gjord tillsammans med producenten JHN. Tillsammans har de gjort låten där JHN gjorde kompet och Johanna skapade melodin och texten.
– Detta är det första jag släpper och i september kommer det mer som jag gjort helt själv. Genom samma skivbolag.

Hur beskriver du din musikstil?
– Jag tycker om att göra olika typer av musik men det viktiga är att det ska finnas känsla i det, både vad gäller melodin och texten. Det jag senare släpper själv kommer vara lite mörkare än den första singeln som nu är släppt. Men det kommer fortfarande vara pop.

Johanna har sysslat med musik sedan hon var 12 år gammal.
– Jag har varit med i körer, i rockband, uppträtt mycket på skolan. Efter gymnasiet har jag skrivit musik till både andra och till mig själv. Man måste vara produktiv för att till slut få ut något.

Vilka artister inspireras du av i ditt skapande?
– Jag tycker mycket om pampig och maffig musik. Filmmusikkompositören Hans Zimmer är en stor inspiration för mig. Gillar även Helene Sjöholm i Chess och Kristina från Duvemåla som min mamma spelade mycket när jag var yngre. Sen gillar jag nutidens popstjärnor, de gör bra musik att lyssna på också.

Parallellt med musikskapandet pluggar Johanna på KTH sedan tre år och skolan tar mycket tid.
– Jag har två drömmar, dels att kunna jobba med musik och även att jobba som civilingenjör. Detta är vad jag stävar mot nu.

När Johanna kom in på KTH flyttade hon till Stockholm och det underlättar att bo där även för att lyckas med musiken.
– Jag har fått många kontakter inom musiken genom att bo i Stockholm. Har blivit ihopsatt med bra folk. Men det är svårt att komma in i branschen. Har kämpat för det länge och nu har jag kommit in lite men det finns mycket kvar.

På Bjäre är Heberleins kända för något helt annat än musik. 1932 startade Hilmer Heberlein charkuteriverksamheten i Förslöv som än i dag drivs av familjen.
– Jag har alltid jobbat extra på företaget och är uppvuxen med det. Vissa i släkten tycker om att jobba vidare med det men jag har andra planer. Jag har alltid gått min egen väg.

När Johanna ska slå igenom som artist kommer det också bli under namnet Heberlein.

Finns det inte risk att det krockar med samma artistnamn som ett annat etablerat varumärke?
– Nej det tror jag inte. Finns ju ett annat framgångsrikt band som har samma namn som en livsmedelstillverkare - ABBA. Det gick ju bra för dem ändå, säger Johanna och skrattar.


Johanna Heberlein


Nu i sommar är Johanna hemma på Bjäre, jobbar extra på Heberleins i Förslöv och umgås med vänner och familj. Till hösten fortsätter förhoppningsvis pluggandet på KTH samtidigt som det släpps mer musik signerat Heberlein.
– Vi har planerat det så, jag och skivbolaget Ninetone. De är väldigt lätta att jobba med. Lyhörda för hur artisternas önskemål.

Singeln finns på Spotify från midsommar.
– Hoppas många kommer lyssna och gilla den, säger Johanna förväntansfullt.


Text & foto: Peter Jakobsson