FÖRSLÖV 2022-06-07 KL. 10:10

Hitta Vilse ska hjälpa barn som går vilse

Av Carina Nilsson

Friluftsfrämjandet har satt upp en slinga med Hitta Vilse utanför stugan vid Hålehall.Materialet ska hjälpa barn att agera på rätt sätt om de kommer vilse i skogen.

I helgen var det invigning samtidigt som det var Mulleavslutning.

Hitta Vilse ska hjälpa barn som går vilse
Mullebarnen hjälpte till att inviga hitta vilse. Foto: Privat

Slingan med Hitta Vilse- materialet är några hundra meter lång och sattes upp den 1 maj berättar Lena Riboe från Friluftsfrämjandet Ängelholm-Båstad.

– Vi fick nya ledare som hittade material till Hitta Vilse, och som sedan gick en utbildning hos Civilförsvarsförbundet, och därefter satte vi upp skyltarna utanför stugan vid Hålehall. Det är en sträcka på några hundra meter så även små barn ska kunna gå den. Materialet är bra och barn har lätt för att ta till sig figuren som guidar dem.

Materialet riktar sig till barn upp till sju- åtta år, och består av skyltar med konkreta tips på hur de ska göra om de kommer bort i naturen.

– Det är väldigt konkreta och enkla tips på hur man ska göra. Hittar man glittrigt papper kan man hänga upp det i ett träd, man kan lägga grenar i kors och framför allt ska man stanna på en plats och invänta hjälp, säger Lena Riboe.


Hitta Vilse kommer från Civilförsvaraförbundet och ska lära barn hur man agerar om man går vilse i naturen. Foto: Privat


De som vill ta del av Hitta Vilse kan kontakta Friluftsfrämjandet, eller gå rundan på egen hand.

– Det är tydligt skyltat så föräldrar och barn kan gå tillsammans. Vi hoppas också på att förskolor kommer hit och tar den av Hitta Vilse, säger Lena Riboe.

Föreningens anläggning vid Hålehall har haft ett stort besökstryck ända sedan pandemin.

– Det är jätteroligt att intresset för friluftsliv håller i sig och vi har verkligen mycket folk i Hålehall. Det är både långväga resenärer och folk från Båstad och grannkommunerna, säger Lena Riboe.

Intresset för föreningens verksamheter är också stort.

– Vi har barn i kö men vi har för få ledare. Hade vi bara hittat fler som kan tänka sig att vara ledare så hade vi också kunnat starta fler grupper, säger Lena Riboe.