FÖRSLÖV 2022-07-17 KL. 14:00

"Jag tror många längtar efter det genuina mötet"

Av Erik Persson

Med stöd ifrån Höganäs, Ängelholm och Båstad kommun samt Region Skåne kommer Konstföreningen i Viken för andra året i rad att arrangera Öppna Ateljéer – Ett evenemang där ett 30-tal konstnärer öppnar upp sina ateljéer för allmänheten, att samtala och få en inblick i en konstnärs process.


På bild, Christel Khan, en av årets medverkande konstnärer. Foto: Erik Persson

Konceptet gjorde debut under förra året och responsen ifrån besökare och de medverkande konstnärerna blev så pass uppskattat att man nu fortsätter.

Det kommer att finnas allt från klassiskt måleri till nutida skulpturer och installationer som både ger en bredd i uttryck och åldrar.

Konstnärerna visar först och främst ut sin konst, men kommer som nämnt även bjuda in till samtal och en inblick i deras konstnärliga processer. Förra året visade bland annat flera konstnärer sidor utöver det vanliga, när de lät besökare testa på olika konsttekniker.

En av konstnärerna som medverkade under förra årets upplaga, Christel Khan, beskriver evenemanget som ett mycket gott intiativ för konsten på bygden.

– Vi har fantastiska konstnärer runt om våra två halvöar, och detta evenemanget belyser verkligen detta.

– Efter förra årets upplaga har jag märkt av ett mer förenat närverk bland bygdens konstnärer, där vi hjälps åt och oftare samtalar emellan varandra. Det vill jag påstå har gynnat både besökaren och kulturen på bygden, fortsätter Khan.

– Tanken av att bjuda in besökare till många av våra konstnärers hem, har verkligen öppnat upp för de genuina mötet, vilket jag tror många längtar efter.

Inför andra året, efter föregående års goda besökarantal och positiva försäljning för konstnärerna, hoppas nu arrangörerna och de medverkande på fortsatt samarbete för den kulturella besöksnäringen.

– Världen går igenom stora utmaningar och konsten kan för många ha en återhämtande effekt och ge inspiration och välmående – Därför känns det viktigare än någonsin att öppna våra ateljéer och sprida konst, avslutar Christel Khan.

Öppna Ateljéer sker mellan den 15-17 & 22-23 Juli. Öppettider 14.00-19.00. För mer information, besök oppnaateljeer.se.