Klik venligst
FÖRSLÖV 2023-04-13 KL. 06:00

Korttidsboendet vid Haga Park närmar sig

Av Peter Jakobsson

Ett nytt kommunalt korttidsboende har länge varit önskat på Bjäre. Nu är det närmare än någonsin när politikerna i kommunstyrelsen har beviljat investeringen. Båstadhem går nu vidare med projekteringen och siktar på att bli klara med boendet till början av 2025.

Korttidsboendet vid Haga Park närmar sig
Korttidsboendet invid Haga Park blir cirka 1500 kvadratmeter i ett markplan och ett källarplan. Skiss: Möller Arkitekter

Det är precis bredvid det relativt nya äldreboendet Haga Park i Förslöv som det nya korttidsboendet planeras att byggas. Önskemålet och kommunstyrelsens ambition var att det skulle bli ett korttidsboende med 20 platser men det kommer inte att vara möjligt då detaljplanen inte medgav det. I stället blir det en byggnad för korttidsvård med 18 platser plus verksamhets- och personallokaler. Totalt cirka 1 500 kvadratmeter i ett markplan och ett källarplan.

Under 2022 och början av 2023 har Båstadhem projekterat bygghandlingar för anbudsinfordran och därefter genomfört upphandling av byggentreprenör för byggnation av korttidsboendet. Den totala investeringen är kalkylerad till drygt 49 miljoner kronor.


Korttidsboendet blir betydligt lägre än befintliga Haga Park så utsikten kommer inte förstöras. Skiss: Möller Arkitekter


Nu har politikerna i kommunstyrelsen tagit beslut om att bevilja investeringen, även kommunfullmäktige ska ge godkännande men det finns inga partier som är emot investeringen.
– Det är mycket viktigt och angeläget att vi framåt i processen med korttidsboendet så fort det går, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M).

Från Båstadhems sida vill man nu komma vidare.
– Vi har ju gjort upphandlingar och inväntar nu alla de formella besluten. Sen hoppas vi att vi kommer i gång med detaljprocessen i april och byggstart förväntas bli efter sommaren i september, förklarar Lisbeth Nilsson som är VD på Båstadhem.

Byggtiden är beräknad till cirka 15 månader.
– Vi räknar på att vara klara i januari 2025, säger Lisbeth.


Lisbeth Nilsson är VD på Båstadhem. Foto: Peter Jakobsson/Arkiv


Byggprojekt har blivit svårare att budgetera med senaste tidens prisutveckling på varor och energi men Båstadhem tror att de tänkt på det mesta.
– Vi gör upphandling av totalentreprenad med fast pris men det finns dock indexregleringar om priser skulle förändra sig mycket med tiden. Det är svårt att sätta fast pris i två år framåt och det är vi medvetna om, säger Lisbeth Nilsson.