Klik venligst
FÖRSLÖV 2021-08-24 KL. 12:00

Mer dans på Kulturskolan

När Kulturskolan drar i gång för terminen är det under lite mer normala former och med ett utökat utbud. Kvar finns kurserna med instrument, sång, drama och dans. Nu blir det mer dans då danslärare Madeleine Hjerpe har ni gått från en tjänst på 40 procent till 80 vilket möjliggör fler elever till danskurserna.

Mer dans på Kulturskolan
Madeleine Hjerpe som håller i dansundervisningen är utbildad ämneslärare i dans med examen från Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm.

Det var till våren 2021 som kulturskolan utökades med dansundervisning. Med lite extra medel kommer nu dansundervisningen att utökas. Samtidigt kan kulturskolan börja ha lite mer normal undervisning.
– Vi har ett år bakom oss där vi haft en del digitala lektioner och vissa fysiska. Nu blir det lite en nystart då vi kan ha mer undervisning på plats i Förslöv. Vi kommer även att kunna ha konserter, säger Kristina Bengtsson utvecklingsledare på kulturskolan i Båstads kommun.

Varje år brukar kulturskolan visa upp sin verksamhet på öppet hus men det fick ställas in förra året på grund av pandemin.
– Nu planerar vi för öppet hus som ska vara 2 september mellan 18 och 19. Då kan alla komma och se hur våra verksamheter fungerar. Man kan träffa alla lärarna men inte prova på att spela då det inte är coronasäkert, förklarar Helene Steinlein som är kulturskolechef.
– Vi ska även åka ut till alla skolor i kommunen för att visa upp vad vi har att erbjuda, säger Kristina.

På kulturskolan finns det runt 150 platser totalt. De olika kurserna som finns inom kulturskolan är olika populära.
– Vi har fortfarande platser kvar till brassinstrument, och även till dansen, säger Kristina.

I år återkommer orkesterverksamheten igen vilket ger möjligheter till uppvisning.
– Vi kommer ha en stipendiekonsert i oktober och senare en julshow. Även filmen ”En kul tur” som vi gjorde förra året ska vi ta vidare, berättar Helene.

Ansvarig för undervisningen på danskurserna är Madeleine Hjerpe som är utbildad ämneslärare i dans med examen från Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm.
– Det är jättekul att vi kunde ta upp dansen igen och nu utöka med fler grupper. Jag hoppas vi kan fylla platserna.

Fokus på danskurserna är jazzdans och showdans anpassat för olika åldrarna som är i olika grupperna.
– Jag hade jazzdans som huvudinriktning under min utbildning. Har även en fördjupning inom koreografi.

För danseleverna är förhoppningen att kunna göra en uppvisning efter året.
– Vi hoppas att vi får in många som vill vara med på dansen så vi fyller grupperna men det är inte alla som vet att vi har dansundervisning inom kulturskolan, säger Madeleine.

Till nästa års budget från Samverkan för Bjäre finns det tillskjutet extra medel till kulturskolan.
– Vi hoppas att det blir verklighet så vi kan se till att ha ett brett utbud från kulturskolan, säger Helene.

Text & foto: Peter Jakobsson