FÖRSLÖV 2022-07-16 KL. 20:12

”Mitt första konstprojekt i min hemby"

Av Erik Persson

Som barn på Bjärevallens grusparkering, under den årliga sommarloppisen, fann Ylva Frick sitt första loppisfynd. Nu återvänder hon till platsen, som konstnär, med en installation i samarbete med loppisen.

”Mitt första konstprojekt i min hemby
Nu återvänder Ylva Frick till Bjärevallens grusplan, nu som konstnär. Foto: Erik Persson

Installationen är en del av konstevenemanget Öppna Ateljéer, där totalt 30 utställare ifrån Höganäs, Ängelholm och Båstad bjuder in besökare att uppleva de olika konstnärernas processer och konstformer.

Under årets tema, Två Halvöar, kommer Ylva replikera och återskapa sitt barnrum i Förslöv, mitt på Bjärevallens grusplan där hon en gång gick som barn.

– Jag blev tidigt fascinerad utav möbler och inredning. Jag kommer ihåg hur jag började göra planlösningar med mitt lego som liten. Jag minns det än idag, känslan jag fick av ett genomtänkt rum, säger Ylva.

Efter Ylvas studier i Sverige blev det en universitetsutbildning inom fri konst på Island – En plats som blivit ett andra hem för Ylva och hennes kreativitet.

– Jag gick en förberedande konstutbildning på Göteborgs Konstsskola, där jag fick tid att bygga upp min portfolio och lära mig de olika klassiska teknikerna, så som måleri, teckning och färglära. Efter det, väcktes intresset att studera vidare och när Island dök upp på min radar, kändes valet enkelt.

– Jag hade länge haft en vilja av att leva och studera utomlands. Efter min kandidat på Island, blev det därför ytterligare tre år på ön, präglat av olika konstsamarbeten och utställningar.

Sedan starten har Ylvas konstnärliga resa kretsat kring att ta vara på material som redan existerar, och förhöja deras värde genom antigen placering eller kurering.

– Valet av material har alltid varit viktigt för mig. Idag jobbar jag till exempel mycket med återvunnen textil, i ett samarbete med min syster. Vi har bland annat varit på Malmö Festivalen, där vi anordnat workshops under namnet Trådverket.


Ylva Frick utanför Loppisladan i Förslöv. Foto: Erik Persson


Avslutningsvis – Hur känns det inför att återvända och ställa ut din konst i Förslöv?

– Med tanke på att det är mitt första konstprojekt i min hemby, känns det särskilt viktigt för mig att lyfta min barndom. Det var här mitt intresse för konst började på många sätt, och att nu samarbeta med Loppisladan och kunna presentera en hållbar installation efter mina studier och turer runt om i världen känns speciellt.

– Jag känner mig trygg i vad jag kommer visa, sen finns det alltid en liten stress inför – Men det ska framförallt bli spännande att träffa alla besökare och få se deras reaktioner.

Öppna Ateljéer, Två Halvöar, äger rum 15-17 och 22-24 Juli. Öppet 14.00-19.00.