FÖRSLÖV 2022-07-05 KL. 10:00

Plocka hallon och handla bra råvaror hos Bjäre Bär

Av Jenica Paulsson

På Segelstorpsvägen 197 kan du stilla dina smaklökars sug efter lokalt odlade och förädlade råvaror. Emma på Bjäre Bär odlar inte bara bär utan driver sedan tre år en gårdsbutik med den rätta känslan. Grönsakerna presenteras i vackert åldrade äppellådor och där står lokalt producerade syltburkar uppradade på hyllorna. Gemytlig med noga utvalda produkter och råvaror efter säsong. Gårdsbutiken öppnar när den första potatisen har plockats upp och har sedan öppet till början på oktober.

– Varje morgon kör vi runt och hämtar råvaror från lokala odlare. Råvarorna säljer vi sedan i butiken under dagen. När de tar slut, är de slut för den dagen och vi hämtar nytt dagen där på, berättar Emma.

Plocka hallon och handla bra råvaror hos Bjäre Bär
Emma Jonsson driver bärodling och erbjuder självplock av både hallon, jordgubbar och blåbär när säsongen bjuder. Foto: Bjäre Bär

Intresset för odling har Emma med sig sedan barnsben. Uppvuxen på gård med en pappa som odlade mestadels gurka och tomat föll det sig naturligt att fortsätta att odla. Emma riktade in sig på bär och då främst hallon.
– Jag startade min firma 2011. Då började jag med hösthallon men nu kör jag enbart sommarhallon. Smaken är annorlunda och dessutom vill de flesta ha bär på sommaren, säger hon och fortsätter:
– Jag köper nya plantor varje år. Det tar ungefär 90 dagar för en planta att bli redo för skörd. Genom att plantera dem omlott kan jag förlänga hallonsäsongen.

Under sommaren erbjuder Bjäre bär hallon, jordgubbar och blåbär för självplock. Öppettiderna varierar beroende på bärens mognadstakt. Odlingen finns bakom gården i stora tunnlar. Emma har ett helhetstänk och värnar om att erbjuda en hållbar produktion. Därför har hon ett enda krav för den som vill komma på självplock. Det är att plockaren har med sig sitt egna emballage. Detta för att minska avfallet som blir efter alla kartonger.

För skojsskull erbjuder Emma även självplock av lök, majs och annat som hon vill prova på att odla. Hon har även blommor för självplock.
– I fjol ville min son att vi skulle odla majs. Jag tänkte varför inte, så då blev det majs, avslutar Emma.