Klik venligst
FÖRSLÖV 2022-09-13 KL. 06:00

"Samhället tvingar oss att bli digitala"

Av Carina Nilsson

Att kunna använda en app när man ska parkera och att kunna kommunicera med vården via 1177. Det är två starka skäl till att äldre vill bli mer digitala.

– Samhället tvingar oss att bli digitala, då är det tur att det finns kurser för oss äldre, säger Bertil Ebbesson.


Birgit Persson, Bodil Jeppsson, Bertil Ebbesson och Ann-Mari Svensson vill bli bättre på det digitala tillsammans med kursledare Patricia Johansson. Foto: Carina Nilsson

Bertil deltar på en digital kurs i Förslövs bygdegård tillsammans med Ann-Mari Svensson, Bodil Jeppsson och Birgit Persson. Kursen ordnas av Södra Bjäre SPF och ska öka den digitala kompetensen bland de äldre med fokus på mobilanvändandet.

– Jag kände mig som om jag var en ständig gäst i affären där jag köpte mobilen. Jag ville lära mig mer än att bara kunna ringa och svara i telefon, och kunna känna mig bekväm med att hantera telefonen, säger Bodil Jeppsson.

– Allt mer i samhället blir digitaliserat. Det är svårt för många av oss äldre att hänga med, men man får försöka lära sig så gott det går, säger Bertil Ebbesson.

Birgit Persson håller med.

– Man måste försöka hänga med. Dessutom har vi väldigt trevligt tillsammans när vi går kursen, och vi lär mycket av varandra också. Men vi lever kanske för länge? Hade vi inte blivit så gamla så hade vi inte haft några i digitalt utanförskap, säger Birgit och drar ner skrattsalvor från de övriga deltagarna.

Patricia Johansson, som till vardags driver IT-företaget Bleo tillsammans med sin sambo Baltzar Leo i Förslöv, är kursledare. Hon försöker att ge deltagarna så mycket individuell hjälp som det går.

– Det ser väldigt olika ut vilka behov och förkunskaper deltagarna har. Men en fråga som ständigt återkommer är hur man parkerar med hjälp av olika appar, säger hon och får medhåll av kursdeltagarna.

– Det är verkligen något som är viktigt och jättebra att kunna. Man vet aldrig hur länge man är hos doktorn till exempel, men med appen kan man förlänga tiden utan att springa ut, säger Ann-Mari Svensson.

– Däremot är det bökigt att det är så många olika bolag. Ibland krävs det två olika appar på samma gata, säger Bodil Jeppsson.

Bertil Ebbesson påpekar också att för många äldre är det nästan omöjligt att bli digitala.

– Många är fattigpensionärer och har inte råd med varken dator eller smart telefon, för dem är det jättetufft, säger han.

Patricia möter också mycket rädsla bland de äldre.Vågar jag trycka här? Eller vad händer om jag trycker här nu? är vanliga frågor som hon brukar få.

– För mig handlar det mycket om att få de äldre att våga prova, och att öva. Ibland är det många steg innan man kan, men alla kan lära sig, säger hon.