Klik venligst
FÖRSLÖV 2022-04-21 KL. 15:20

Test av äldres mat föll väl ut

Av Carina Nilsson

Efter att kommunala pensionärsrådet, KPR, i Båstad fått signaler om att det fanns ett missnöje med maten inom kommunens äldreomsorg bestämde de sig för att själva ta reda på hur det ligger till.

Under torsdagen besökte ett tiotal medlemmar Haga park där de testade dagens lunch.

Test av äldres mat föll väl ut
Ann Bengtsson serverar Karin Paulsson, Lillemor Johnsson och Kerstin Nilsson. Foto: Carina Nilsson

– Vi hade fått flera signaler om att det fanns ett missnöje med maten som kommunens äldre får, och sedan kom det en insändare i Bjäre Nu i samma ämne. Då bestämde vi oss för att själva undersöka hur det låg till, säger Christer Nordin som är vice ordförande i KPR.

I torsdags var därför nio personer från pensioonärsrådet på plats i Haga park i Förslöv tillsammans med ordföranden i vård- och omsorgsnämnden Ulf Jiewertz (M).

På plats fanns också kommunens seniormåltidschef Ann Bengtsson, Mariette Rötnes som arbetar på Haga park samt de boende Agneta Månsson och Jane Sjögren.

Ann Bengtsson berättar att hon får ett stort antal synpunkter på maten.


Seniormåltidschef Ann Bengtsson serverar dagens lunch till medlemmar i kommunala pensionärsrådet, KPR. Foto: Carina Nilsson


– Vi lagar 500 portioner varje dag i köket på Skogsliden. Maten går sedan ut till alla äldreboenden, Haga park och till de personer som får mat med hemtjänsten. Det är klart att det är svårt att få det att passa alla och att många har synpunkter på maten. Sedan ska det också vara mat som passar äldre rent näringsmässigt och vi vill gärna ha lokala råvaror som är i säsong, säger hon.

Ann Bengtsson har haft tjänsten som seniormåltidschef under ett års tid och har som mål att sätta Båstad på kartan igen vad gäller maten till de äldre. Hon vill också gärna föra en dialog med både personal och de äldre.

– Vi håller på att få i gång måltidsmöten och måltidsambassadörer så att vi kan få synpunkterna direkt till oss och kan föra en dialog. Men vi kan inte själva ändra på kosten för någon av de äldre, många har sjukdomar som kan påverkas av vad de äter, därför måste det göras i samråd med en sjuksköterska, säger hon.

Agneta Månsson och Jane Sjögren som bor på Haga park passade på att framföra önskemål om att få smörgåsar till kvällsmat i stället för varm lagad mat, och fick även svar på flera av sina frågor som till exempel varför det så sällan serveras rödspätta?

– Det handlar mycket om priset, den mat som kostar mycket köper vi in när vi hittar ett bra pris och det blir kanske inte så ofta, säger Ann Bengtsson.

När det var dags för lunchtestning serverades medlemmarna i KPR dagens rätt i varsin plastförpackning. På menyn stod ängasoppa med frikadeller och hembakat bröd. Till efterrätt serverades kastrullkaka med skogsbär.

Medlemmarna i KPR tänkte direkt att överdragsplasten är svår att få av för den som exempelvis är reumatiker, men Ann Bengtsson förklarade att hemtjänsten brukar hjälpa till med att värma maten.


Christer Nordin, som är vice ordförande i KPR, samtalar med Jane Sjögren och Agneta Månsson som bor på Haga park. Foto: Carina Nilsson


Själva maten fick idel lovord. Gott, jättegott och väl kryddat var några av omdömena. Alla var helt överens om att dagens lunch var väldigt god, men de flesta tyckte att portionerna var väl stora och flera orkade inte äta upp allt.

För KPR var det första gången medlemmarna gjorde ett test av maten på kommunens äldreboenden, berättar Lars Elofsson som är ordförande i KPR i Båstad.

– Men det blir kanske inte sista gången. Det var ett bra sätt för oss att se hur det fungerar och även träffa boende, personal och de som lagar maten, säger han.