Klik venligst
FÖRSLÖV 2023-09-17 KL. 15:42

Uppmärksammad föreställning landar i Förslöv

Av Joakim Ormsmarck


Tio år efter att musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlund gick bort, efter att ha drabbats av obotlig cancer får hans ord för första gången liv på scenen. Föreställningen I Kroppen Min bygger på den uppmärksammade blogg han skrev från det att han insjuknat 2011 fram till sin död 2013. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Uppmärksammad föreställning landar i Förslöv
Razmus Nyström har huvudrollen när Kristian Gidlunds texter nu får liv på scenen Foto: Klara G

Föreställningen hade urpremiär den 7 juli på Kulturhuset Stadsteatern och efter sommaren påbörjades en riksteaterturné i hela landet. Den 18 november kommer den till Förslöv och Förslövs Bygdegård.

– Samtidigt som Kristian Gidlund beskrev sin resa mot döden lyckades han så oerhört starkt fånga vikten av att leva. Att ge hans texter plats på scenen är en önskan om att låta dem fortsätta få gripa tag i vår samtid, säger initiativtagare Josefin Rosales, konstnärlig ledare för Parkteatern.

Kristian Gidlund var musiker, journalist, författare och trummis i bandet Sugarplum Fairy. Genom sin blogg I kroppen min kunde miljontals läsare följa hans sista år i livet, Kristian Gidlund berörde människor över hela Sverige med sina böcker och sitt sommarprat.

Med Johan Paus regi får hans texter nytt liv där Razmus Nyström gestaltar en man fångad i mellanrummet mellan liv och död.

– Publiken får möta en man fångad av sitt eget öde, han kommer inte från det oundvikliga - att hans tid snart är slut. Han brottas bokstavligen med existensens villkor och genom det når han närmre vad både livet och döden är. Sceniskt blir det en fysisk och emotionell resa genom Kristian Gidlunds texter laddad med sorg och levnadsglädje, säger regissör Johan Paus.

Razmus Nyström har huvudrollen när Kristian Gidlunds texter nu får liv på scenen Foto: Senay Berhe

Musik till teaterföreställningen I kroppen min har Mats Björke gjort, tidigare medlem i bandet Mando Diao, som även var barndomsvän till Kristian Gidlund.

– Att få arbeta med dessa texter och måla runt orden med ljud, klanger och låtar har varit ett givande och fascinerande arbete. Jag har drivits framåt av lusten att utforska något nytt men med en förankring i den rockbands estetik som både jag och Kristian växte upp i, säger Mats Björke.