Klik venligst
FÖRSLÖV 2022-02-12 KL. 06:00

Vårdcentralen i Förslöv dubblas och bygger ut

Av Peter Jakobsson

Vårdcentralen i Förslöv är populär och patienterna strömmar till. Länge har de varit trångbodda i lokalerna på Färgerivägen men nu byggs fastigheten om så vårdcentralen kan växa. När det är klart öppnar de även BVC i byggnaden.

Vårdcentralen i Förslöv dubblas och bygger ut
Catharina Gyllenkvist är verksamhetschef på vårdcentralen i Förslöv. Foto: Peter Jakobsson.

När vårdcentralen byggdes på 1990-talet var det en liten tvåläkar-central och sedan har verksamheten vuxit men lokalerna har inte hunnit med i samma takt.
– Eftersom vi vuxit har vi blivit väldigt trångbodda och det har varit så under en tid, säger Catharina Gyllenkvist som är verksamhetschef på vårdcentralen sedan ett år.

Diskussioner har tidigare förts kring att få tillgång till större lokaler för vårdcentralen. På övre plan ovanför vårdcentralen fanns ett antal lägenheter som tillhörde äldreboendet Ängagården. När Haga Park blev klart kunde de boende i lägenheterna flytta dit och lokaler frigjordes.

Vad som görs nu är att övervåningen byggs om för att kunna fungera som vårdcentral. Detta förväntas vara klart i mars och då flyttar befintliga verksamheten upp dit. Då börjar renoveringen av nedervåningen och när det är klart i sommar breder vårdcentralen ut sig över hela nya ytorna.
– Det blir lite flyttande under byggtiden men kommer bli bra när det är klart, säger Catharina.

Vårdcentralen kommer få mer än dubbelt så mycket yta när det är klart. Då kommer de också att öppna barnavårdscentral.
– BVC fanns på vårdcentralen förr men när det blev färre barn så uppfyllde inte avdelningen sin ackreditering från Region Skåne men nu är det fler patienter och barn så kriterierna uppfylls, förklarar Catharina och fortsätter.
– Förutom ny BVC kommer vi utöka fysioterapiverksamheten. Idag har vi en fysioterapeut men vi kommer bli två. Vi kommer få ett nytt gym och dubbla mottagningsrum för dem.

En annan nyhet är att de kommer ha en läkare dedikerad till hemsjukvården.
– Vi kommer ha en distriktsläkare som jobbar dedikerat med hemsjukvården så det blir en kontinuitet för patienterna med att de får träffa samma läkare och inte olika hela tiden.

På ett år har vårdcentralen ökat med 700 patienter. En av anledningarna till att antalet patienter har ökat kan vara att Capio lagt ner verksamhet i Förslöv samt vårdcentralens goda rykte sedan de för två år sedan blev utnämnda till Skånes bästa vårdcentral enligt patienterna.
– Vi har fortfarande en väldigt bra team-känsla och ställer upp för varandra inom personalen och möter patienter med glädje. Det är verkligen kul att jobba med hela arbetsgruppen. Under pandemin har det varit utmaningar men vi har lyckats hitta arbetsglädje ändå.


Förslövs Vårdcentral kommer snart även att nyttja övervåningen på fastigheten.


Om inte tillbygget hade kommit i gång nu hade verksamheten inte kunnat växa mer.
– Vi får nu byta rum hela tiden och är vi alla schemalagda en dag så får vi inte plats att jobba alla samtidigt. Vi kommer sedan att få bättre personalutrymmen och föreläsningssal där vi kan ha utbildningar, säger Catharina.

Bygget väntas vara klart till sensommaren 2022 och då kommer även BVC att öppna.
– Det är kul att Region Skåne vill satsa på den nordligaste vårdcentralen i deras regi. Fastighetsägaren Båstadhem har varit väldigt hjälpsamma och tillmötesgående med våra önskemål. Regionfastigheter, som är hyresgäst, har också varit väldigt bra på att se vad som går att göra med lokalerna, säger Catharina.

När ombyggnaden är klar kommer även apoteket få större yta i fastigheten och det kommer att byggas en offentlig toalett som passar bra bredvid den stora lekplatsen som lockar många.

Peter Jakobsson