Klik venligst
FÖRSLÖV 2024-06-26 KL. 11:05

Vart tog den snälla lilla bussen vägen?

Av Carina Nilsson

Förslövsborna ger inte upp kampen för buss 503. Nu har de spelat in en musikvideo där Åsa Hagberg rappar en egenskriven text om den indragna busslinjen, till en gammal klassiker av Owe Thörnqvist.
– För alla som inte själv kan ta sig till tågen så är det numera en urusel kollektivtrafik i Förslöv, säger hon.

Vart tog den snälla lilla bussen vägen?
Åsa Hagberg debuterar som rappare i musikvideon med en text som hon själv författat. Foto: Privat

Idén att göra en musikvideo startade när Bjäreprofilerna Janne Andersson och Carolina Söderman underhöll och träffade Åsa Hagberg.

– Av någon anledning kom frågan om bussen upp och vi började prata om att man dragit in en busslinje som hela samhället är beroende av, säger Åsa Hagberg som är diakoniassistent i Svenska kyrkan till vardags.

Skånetrafikens reklam har fått nya skyltar i Förslövsbornas musikviedo. Foto: Privat

Janne och Carolina ville gärna stötta byborna och började skapa en låt utifrån Owe Thörnqvists klassiker ”Loppan”. Låten har fått titeln "Vart tog den snälla lilla bussen vägen?"

– De hade också koll på att det kan bli dyrt om man inte har tillstånd från upphovsmannen, så vi tog kontakt med Owe Thörnqvist, som är 95 år nu, och hans fru. Men det var inga problem, de tyckte det var en viktig sak och önskade oss lycka till, säger Åsa.

Skånetrafikens reklam har fått nya skyltar i Förslövsbornas musikviedo. Foto: Privat

Åsa, som tidigare har skrivit texter till både psalmer och körsånger, tog sig an uppgiften att sätta text till låten. Janne Andersson har skapat musiken och Carolina körar i refrängen. Däremellan rappar Åsa Hagberg sin text om konsekvenserna av den indragna busslinjen med humor och ironi. Ett antal Förslövsbor medverkar också som statister.

Musikvideon finns på Youtube och de medverkade också på Förslövskarnevalen nyligen.

– Här har Skånetrafiken dragit in en busslinje som ett helt samhälle är beroende av. Det är särskilt de äldre och funktionshindrade som drabbas hårt. Många är helt ställda utan buss, säger Åsa.

Åsa Hagberg har författat många texter till psalmer och körsånger, men det var första gången hon gjorde en busslåt. Foto: Privat

Att tågtrafiken numera har dubbelspår och kör oftare under morgnar och eftermiddag/kväll hjälper föga, menar Åsa.

– Kan man inte ta sig till stationen själv så är det svårt. Det finns ingen taxi som är snabb hit och tågen är ofta försenade. På helgerna går de varannan timme, så att pendla med oregelbundna arbetstider är svårt, säger Åsa.

Sist fick gruppen som kämpar för buss 503 ihop över 2000 namnunderskrifter. Nu har de lagt upp nya listor i flera butiker.

– Vi fortsätter kämpa för detta. Många behöver verkligen en god busstrafik till och från Förslöv, säger Åsa Hagberg.

Här kan du se videon: Vart tog den snälla lilla bussen vägen?