Klik venligst
FÖRSLÖV 2021-09-04 KL. 08:22

”Vi kunde göra mycket mer om det fanns fler vuxna”

Av Peter Jakobsson


Föreningsliv Friluftsaktiviteter blir mer och mer populärt och barn står i kö för att vara med i Friluftsfrämjandets aktiviteter. Det är bris på ledare som gör att inte alla barn som vill kan vara med.
– Många har tagit sig ut i naturen på senare år. Hösten och vintern har det varit otroligt mycket folk i området runt Hålehallstugan, förklarar Lena Riboe som är stugvärd.

”Vi kunde göra mycket mer om det fanns fler vuxna”
Lena Riboe, Daniel Nerhagen och Hanna Nyberg är engagerade i Friluftsfrämjandets verksamheter.

Pandemin fick många att göra utomhusaktiviteter och trenden är att det är ett ökande intresse.
– När det var som mest var alla fyrtio parkeringsplatserna fulla och grillplatserna lika så. Det har varit ett rejält uppsving på besökare, säger Daniel Nerhagen som är ledare för cykelverksamheter och är med och sköter om stugan.

Friluftsfrämjandets lokalavdelning Ängelholm-
Båstad äger fastigheten där Hålehallstugan finns. Ett ganska stort markområde där det finns flera funktioner. Olika leder startar och passerar fastigheten och en ny mountainbikeslinga ska invigas senare i höst. Allt är öppet för alla att ta del av. Själva stugan går att hyra vilket många gör.

Hanna Nyberg är verksamhetsansvarig och håller i barngrupperna Knopp, Knytte, Mulle och Strövare.
– De yngsta är 4 år och de äldsta runt 12, totalt är det runt 70 barn totalt som är aktiva. Det finns även många i kö som vill vara med. Problemet är att vi inte har ledare nog för att ha fler grupper.

För att bli ledare inom Friluftsfrämjandet får man genomgå en ledarskapsutbildning. Hur mycket tid som man som ledare måste lägga finns inga krav på. Inte heller finns krav på kunskaper.
– Det är ju bra om man gillar friluftsliv och barn men i övrigt krävs inget speciellt. Man kan även vara med som hjälpledare innan man går utbildningen och blir fullvärdig ledare. Sen ställer man upp med den tiden man har vilket skiljer sig mellan alla, förklarar Hanna.
– Vi kunde göra mycket mer om det fanns fler vuxna som ville ställa upp för verksamheten, säger Lena.

Hålehallstugan firade 75-årsjubileum förra året men något firande kunde det inte bli på grund av pandemin. Sugan som står där nu är andra generationens stuga.
– Den första brann ner på 1970-talet då en pyroman tände eld på den. Sedan byggdes en ny som är den som finns där nu, förklarar Lena.

För flera år sedan hade Hålehallstugan öppet en caféverksamhet på söndagar.
– Det går inte längre för vi får inte folk till att hålla i det, förklarar Lena.

Intresset för att hyra stugan för sammankomster är dock stort.
– Vi har 14 sängplatser och gott om utrymme för olika aktiviteter, säger Lena.

Friluftsfrämjandet är beroende av alla ideella insatser.
– Vi är en förening som riktar sig till alla. Våra verksamheter är inte tävlingsinriktade utan inkluderande i alla grupper.


Hålehallstugan ligger på en av åsens högsta lägen och har fin utsikt över Skälderviken.


Att sköta om stugan och marken kräver en del jobb och på agendan står en fixardag.
– Det är den 18 september mellan 10 – 14. Alla är välkomna att komma och hjälp till, inte bara medlemmar. Uppgifterna varierar från smått till stort. Det brukar vara väldigt givande att tillsammans fixa, träffas och ha trevligt, förklarar Daniel.

Vill man engagera sig i Friluftsfrämjandet för att ge fler barn och unga möjlighet att ta del av naturen går det bra att kontakta föreningen.
– På vår webbsida finns kontaktuppgifter till oss. Hoppas vi kan locka några fler ledare så vi kan utöka vår verksamhet och ge barnen i kö en möjlighet att vara med, säger Hanna.

Text & foto: Peter Jakobsson