Klik venligst
FÖRSLÖV 2023-10-20 KL. 11:33

Villabrand i Förslöv krävde stor insats

Av Peter Jakobsson

Det var strax efter klockan 23 på torsdagskvällen 19 oktober som räddningstjänsten fick larm om att det var brand i en villa på Margretetorpsvägen i Förslöv.

Villabrand i Förslöv krävde stor insats
Branden började i taket. Foto: Räddningstjänsten Båstad

Ägaren till huset hade på kvällen eldat i kaminen och upptäckte sedan att det började ryka på övervåningen och larmade då räddningstjänsten.

– Innan första enhet var på plats hade ägaren själv tömt en pulversläckare mot taket på övervåningen där röken kom. När styrkan från Förslöv kom så kunde de primärbranden som var på taket av huset, berättar räddningschef Pelle Pettersson.

Huset hade en speciell och gedigen takkonstruktion och det pyrde över hela taket.

– Vi fick lite problem där och fick frilägga hela taket för att se att vi inte fick någon glödspridning till andra delar av konstruktionen, säger Pelle.

Många enheter var med och jobbade på platsen under natten. Foto: Räddningstjänsten Båstad

Styrkor från alla tre stationerna på Bjäre var på plats vid huset under flera timmar för att få kontroll på det hela och avvärja att det skulle kunna sprida sig.

– Vid tretiden kunde vi avsluta insatsen vid huset, säger Pelle.

Anledningen till branden är inte fastslagen med teorier finns.

– Antingen var det kanske gnistor som kom ur skorstenen som föll ner och landade på taket, som hade plats på sig då det var under renovering, eller så kan det varit något elfel, förklarar Pelle.

Det pyrde länge och räddningstjänsten fick se till att det inte spred sig inne i huskonstruktionen. Foto: Räddningstjänsten Båstad

Stora delar av huset klarade sig från skador.

– Vi använde minimalt med vatten för att inte skada mer än nödvändigt. Nu får de täcka taket och fortsätta med husrenoveringen, säger Pelle.

Branden resulterade inte i några personskador.

På fredagsmorgonen har räddningstjänsten varit tillbaka vid fastigheten och kollat så allt är lugnt.