Klik venligst
FÖRSLÖV 2023-03-14 KL. 16:30

Ytterligare en katalysator stulen på Bjäre

Av Peter Jakobsson

Någon gång mellan 8 och 13 mars blev en bil av med sin katalysator när den stod parkerad i en carport mitt i bostadsområdet vid Långagärdsvägen i Förslöv.

Ytterligare en katalysator stulen på Bjäre
Det kan gå på under en minut för en van tjuv att stjäla en katalysator. Men det går att göra det svårare för tjuven. Foto: Pressbild Svedea

Ägaren brukar inte bilen så ofta så exakta brottsdatumet är okänt. När stölden upptäcktes den 13:e polisanmälde ägaren till bilen detta.

Denna gång var det en bil av märket Hyundai men vanligast är att katalysatorer stjäls från Toyota och Lexus. De bilarna verkar ha katalysatorer med större mängd av de ädelmetaller som tjuvarna vill åt.

Bjäre har varit ganska förskonade från katalysatorstölder på senare tid men nu har två bilar drabbats på kort tid. Om det är ett mönster vill polisen inte sia om.
– Katalysatorstölder kan ske vart som helst, när som helst. Dessutom går stölden ofta väldigt fort för erfarna tjuvar så det är svårt att ta tjuvarna, säger kommunpolis Sara Merbom.

Det är bra att hjälpas åt att hålla koll.
– Inom grannsamverkansgrupper kan man se till att ha lite extra uppsikt på varandras bilar och vad som händer kring dem, säger Sara Merbom.

Tips från polisen på hur man kan försvåra för katalysatortjuven:
• Parkera bilen i ett garage eller på ett upplyst ställe.
• Installera ett lutningslarm. Eftersom bilens ena sida höjs upp med en domkraft aktiveras då detta larm. Det kan skrämma tjuven samt tillkalla uppmärksamhet.
• Montera ett skydd (CatLoc) över katalysatorn i syfte att försvåra och förlänga tiden som en gärningsperson måste tillbringa under bilen. Detta gör att chansen att gärningspersonen blir upptäckt ökar avsevärt.
• Begär reklamspärr för att försvåra kartläggning av objekten så man inte med ett knapptryck kan söka fram exempelvis en Toyota Prius.