Fossilfritt flygande är verklighet

Kanske flygskam till slut försvinner.

160

Med det nya biojetbränslet som nu Ängelholms flygplats fått levererat minskar CO2-utsläppen med 80 procent på de flyg som tankas med det. Än får inte flygplan tankas med 100 procent biobränsle men det kommer de snart att få. Utvecklingen av elflyg pågår för fullt och experter pratar om att de första kommersiella flygen som går på el kan vara en verklighet redan om 5–6 år.

Utsläppen har varit grunden till flygskammen som bredde ut sig innan corona då folk fortfarande kunde resa fritt. Men skammen handlar ju inte om att det är fult att vilja ta sig fort från en plats till en annan. Det som flyget gör bättre än något annat transportsätt.

Nu pågår den tekniska utvecklingen snabbare än någonsin. Så är det alltid vilket gör att det i framtiden kommer gå ännu fortare. Flygbranschen kommer att lösa utsläppsfrågan. Det går nästan redan idag men blir lite för dyrt för att det skulle gå fullt ut. Men med utveckling kommer lägre priser. Om biobränsle både efterfrågas och tillverkas i större mängd blir det billigare.

Samtidigt som flygindustrin tar stora steg framåt funderar regeringen på att lägga 250 miljarder på höghastighetsjärnväg som skulle kunna vara klar om 15 år. Det känns som att andra transportsätt kommer utvecklas så mycket att en sån järnväg kommer kännas gammal redan innan den är klar.


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU