När världens längsta försäsong äntligen övergår i seriespel i början av april är det som om den underbara serielunken aldrig kan ta slut. Framför en ligger sommarkvällar med orange sol en bra bit efter klockan 22, korv i bröd, dobbar som möter ett oskyddat smalben i en närkamp på en ojämn gräsplan, lekande barn bakom klubbstugan och det eviga tugget om vem som går upp i år och om allt som var bättre förr. Till och med kaffegöken. Men seriespelet kommer att ta slut i år också. Insikten slår en när ungefär en tredjedel av årets serier nu är spelade och man börjar skönja vad lagen på Bjäre kan och inte kan. Bjäre Nu går igenom årets fotbollssäsong så här långt, lag för lag.

Västra Karups IF (dam)
Inför säsongen var VKIF.s damer nog det lag som var mest svårtippat. Inte för att laget var otydligt i sin kapacitet utan snarare för att motståndarna i den serie som Karupstjejerna skulle spela i var det. Inrättandet av en helt ny regional division 2-serie med lag från Skåne, Halland och Småland är ett bra och spännande initiativ, men så här i uppstarten desto mer oförutsägbart. Spelarna i Västra Karup spände bågen högt och siktade utan omsvep på topp tre. Helt rätt av tjejerna, man ska träna och spela för att vinna, annars kan man strunta i alltihop. Andra bedömare var mer försiktiga i sin optimism och talade om ett tufft år, med fokus på förnyat kontrakt. När division 2-verkligheten nu börjar utkristallisera sig för VKIF.s damer lutar det åt att det senare alternativet var det mest riktiga.

Karupstjejerna har tagit ett par trepoängare men också fått sig ett par rejäla fotbollslektioner under säsongsupptakten. Den nya division 2-serien är några snäpp vassare än den gamla ”skånetvåan” och framför allt finns en hel uppsjö av lag i serien som straffar dig för minsta misstag, saker man oftare kom undan med tidigare säsonger. Samtidigt finns det en tre-fyra lag i Västra Karups serie som laget utan problem ska kunna ha bakom sig i en sluttabell och därmed med god marginal få spela i division 2 även 2018. Nycklarna för VKIF blir att få ihop den kollektiva defensiven och att fler spelare inte blir långtidsskadade.

Bjäre NU och Bjärefotbollens prognos:
Västra Karups damer fixar nytt kontrakt ett par helger före slutomgången. På köpet har man fått massor av rutin inför 2018.


ÄFF/Bjärelaget
Tänk vad lite arbetsro och vettiga förutsättningar för förberedelse kan betyda. Ifjol var det då nya klubbsamarbetet mellan Ängelholms FF och Bjärelaget DFF en svajig samling som hade svårt i såväl offensiv som defensiv men som ändå löste nytt kontrakt i division 3. Inför årets säsong har laget fått gott om tid att bygga en grund och samla sig för ett gemensamt mål, och vilken utdelning tränare Anja Larsson fått på sitt bygge.

ÄFF/Bjärelaget är väldigt svåra att besegra och bjuder dessutom på en anfallsinriktad och positiv fotboll. Målgladast framåt av alla lag i hela serien och i snitt cirka ett mål insläppt per match. Sån statistik skapar trepoängare, helg efter helg. Två bra målvakter i Anna Olsson och Lina Eriksson är inte minst viktigt på den här nivån där tvål i handskarna kan förstöra aldrig så goda spelinsatser. Elin Nilssons säsongsinledning som målgörare av rang har också gjort ÄFF/Bjärelagets offensiva kvaliteter betydligt bredare och mer svårlästa för motståndarlagen. Farhågorna är skadebekymmer och träningsflit. Får Anja Larsson behålla sin unga spelartrupp även efter sommaren när studier och arbete alltid måste gå före?

Bjäre NU och Bjärefotbollens prognos:
ÄFF/Bjärelaget kommer att vara med och hugga på seriesegern, men kommer att få nöja sig med en tredjeplats. Vackert så!


Vejby IF
Några tveksamma resultat i träningsmatcherna och en premiärförlust mot nykomlingen Åstorps FF och vips var snacket igång om att Vejby och nye tränaren Magnus Arvidsson kanske inte var så himla bra som alla påstod. Nä, det var dom inte, dom var ännu bättre. För efter att ha famlat lite under försäsongen och i nämnda premiär har Vejby IF satt ner foten. Sportchefen Christian Jensens lagbygge har visat sig innehålla den där perfekta mixen av hårt jobb, teknisk finess och bra skallar. Tränarduon Magnus Arvidsson/Martin Alm har också varit mer än tydliga inför spelarna vad som krävs för att komma ifråga i en A-trupp och än mer i en startelva. Det känns också som om klubben utan omsvep kommer att ta konsekvenserna med spelare som inte följer de uppsatta kraven. Trots att vi snackar om division 4 känns det som om klubbens organisation och sätt att hantera fotbollsvardagen andas betydligt högre serier. Det är också intressant att en gammal anfallsstjärna och målkung som Arvidsson lyckats skapa en så kassaskåpssäker defensiv över hela banan som hittills varit fallet i Vejby IF. Kaptenen Andreas Ljung naturligtvis mycket viktig tillsammans med klassförvärvet Zeyn S-Latef och målsprutan Mario Gadza. Också väldigt roligt att se spelare som Oscar Batres och Linus Ljunggren, förra året i Västra Karups IF, ta klivet upp i fyran och leverera som om man aldrig gjort annat.

Bjäre Nu och Bjärefotbollens prognos:
Känn ingen press men Vejby IF spelar i division 3 nästa säsong. Den exakta vägen dit ber vi att få återkomma till.


Förslövs IF
När domare Thomas Engvall vid kvart i tre på eftermiddagen den 9 april i år blåste för full tid på Bjärevallen i Förslöv stod det 4-0 till hemmalaget på resultattavlan i idrottsplatsens södra ände. Premiärvinsten i Superfemman mot Jonstorp var Förslövs IF.s första trepoängare på drygt ett och ett halvt år. Den bakgrunden kan vara bra att ha med sig när man ska betrakta årets säsongsinledning för de röd-vita. För efter premiärviktorian har det gått desto tyngre för Förslöv, men en mirakulös vändning mot bottenkollegan Ljungbyhed har skakat liv i hoppet om en ljus fotbollsframtid nästgårds hallandsåstunnelns södra mynning. Nya tränaren Mattias Bengtsson fick i vintras ta över en sargad trupp både mentalt och manskapsmässigt. Sett till förutsättningarna och att klubbens seniorlag tvingas gå runt på få spelare så har Förslöv presterat riktigt bra. Laget har sällan varit utspelat, felstudsarna och marginalerna har i serieinledningen snarast varit mot istället för med. Laget har ledigt resurser och spelkapacitet för att stanna kvar i division 5, men är hyperkänsligt för skador och avstängningar. Förslövs IF måste också bli skarpare på planens sista tredjedel. Kaptenen Simon Josefsson och nye keepern Shpetim Vatovci är nyckelspelare tillsammans med Niklas Karlssons frisparksfot och Dan Martinsens målsinne.

Bjäre NU och Bjärefotbollens prognos:
Förslöv fixar en kvalplats och har alla möjligheter att överleva mot ett nervdallrigt division 6-gäng från Göinge.


Grevie GIK
Utgångspunkten inför säsongen var att Grevie var ett bottenlag i fjolårets upplaga av Superfemman och som lyckades undvika negativt kval i sista omgången. Klubbens ambition att vara ”bättre än i fjol” lovade alltså inte jättemycket. Samtidigt var det möjligen ett smart drag för att inte sätta press på sina egna spelare och kanske för att mörka lite av den kapacitet man trodde sig besitta, inför de andra lagen i serien. En tredjedel in i årets upplaga av Superfemman kan vi konstatera att Grevie GIK levererar ungefär som 2016. Fast kanske något mer logiskt, utifrån sett. Grovhugget kan man säga att Grevie besegrar de lag som är sämre, gnetar sig till poäng mot jämnstarka lag och förlorar mot de som är bättre. ”Men så är det väl alltid i fotboll” resonerar vän av ordning? Icke! Punkt!
Grevie anno 2017 lider lite av samma plåga som flera mittenlag i division 5 nordvästra Skåne. Bollarna har förtvivlat svårt att hitta in i motståndarens mål, trots en hel del chanser. De gul-blå har dock en klar fördel jämfört med en del andra lag i serien, det är rätt svårt att göra mål på Grevie. Defensiven sitter och det gör ofta väldigt ont som motståndare att få bollen i Grevies straffområde. Vikten av att försvarstitanen Robert Ivarsson får fortsätta vara skadefri och tillgänglig för spel kan inte nog understrykas.
Gzim Gashis frisparksfot kan bli väldigt värdefull och Micke Bohlins målnäsa behöver snytas för att få upp vittringen som vi vet finns där.

Bjäre NU och Bjärefotbollens prognos:
Grevie spelar i division 5 även nästa år. Den 1 oktober möter laget FC Örkelljunga hemma på Grevieparken. Där tar lagets säsong slut.


Västra Karups IF (herr)
Trepoängssystemets förbannelse vilade tungt över Karupsherrarna förra säsongen. Det var svårt att besegra grönvitt 2016, men laget hade också förtvivlat svårt att bärga enkla ”treor”. Kryssen förstörde säsongen. I årets serieupptakt tycktes denna förbannelse som bortblåst från VKIF. Segrarna radades upp och laget vann även matcher då spelet kanske inte alltid satt prickfritt. Nyförvärvet Erik Isaksson tillsammans med Tung Le har bildat en mittfältsduo som stundtals gjort motståndarna hopplösa. Volleybolleleganten Oskar Nilsson har också visat sin kapacitet som målgörare. Men precis när VKIF gick fram som en herrelös slaghack i Superfemman körde det ihop sig för Sven-Bertil Bergströms manskap. Första förlusten kom borta mot Skälderviken på en gräsplan som på sin höjd var värdig ett besök av Hell Drivers metanoldoftande motorcirkus. Insikten hos de grön-vita om att man inte var ostoppbara tycks ha letat sig långt in under huden. I sina bästa stunder spelar pågarna från Karup bland den bästa och mest effektiva fotboll man kan uppbringa på skånsk division 5-nivå. När laget inte har sina bästa stunder har VKIF svårt att börja gneta och hitta grunderna.

Bjäre NU och Bjärefotbollens prognos:
Västra Karups IF vill tillbaka till division 4 och höstens kvalplats uppåt öppnar för ett sånt scenario. Serieseger blir det dessvärre inte.


Båstads GIF
Inför säsongen smög Båstads nye tränare Tobias Dock med vad laget egentligen kunde prestera. Han pekade hela tiden på spelare som ännu inte anslutit till Båstadstruppen, om ett spel där defensiven var prioriterad men ännu inte satt sig, om ett Brunnby FF som såg ruskigt starkt ut och fick gälla som skyhög favorit i division 6 nordvästra. Tobias Docks dimridåer funkade i en halvlek av årets 44. För efter de första 45 minuterna i premiärmatchen borta mot just Brunnby hade Båstads GIF visat vem alla de andra lagen i serien behövde slå för att pretendera på uppflyttning till division 5. 2-0 till Giffen och 5-2 till slut. Och efter premiärvinsten rullade inledningen på i högsta välmåga för Giffen. Ramstark defensiv, offensivt publikfriande spel med mängder av målchanser som ofta resulterat i mål. Efter fyra raka serievinster trodde Båstads spelare att det var Mino Raiola med ett fett FC Nordsjälland-kontrakt att signera, varje gång det ringde i mobilen. En fredagskväll i Munka Ljungby i början på maj slutade Båstads spelare kolla efter missade samtal. Munka, nykomling från sjuan, vann med 1-0 och Båstads spelare fick fälla ner kragen på pikétröjan och dra på sig den blå overallen istället. Båstad GIF anno 2017 besitter en kapacitet rejält över division 6, problemet är att få ut den i alla lägen och under en hel, lång säsong. Målvakten Sanny Werner håller fortfarande klassen och blir avgörande för Giffens fortsatta poängplockande.
Granit Avdiu på spelhumör bemästrar vilket motstånd som helst. Kan Tobias Dock få alla spelare att förstå vikten av hårt jobb i kombination med underhållande spel kommer segertåget att fortsätta rulla.

Bjäre NU och Bjärefotbollens prognos:
Båstads GIF spelar division 5-fotboll nästa år. Vägen dit smakar förmodligen champagne i mitten på september.


Torekovs IK/Hovs GIF
Spelarförluster på grund av studier och jobb höll på att trasa sönder förra årets succélag i division 7, Torekovs IK. Värsta antagonisten Hovs GIF drogs också med en spelartrupp som bara blev mindre och mindre. Sagt och gjort. Stridsyxan skickades med Väderöbåten och de två klubbarna blev ett. Frågetecknen inför årets säsong i division 6 nordvästra var dock många. Skulle nya tränarduon Lars ”Morris” Mårtensson och Jörgen Jönsson få ihop ett vettigt lagbygge? Skulle man hinna sätta ett spel som alla stod bakom och kunde leverera? Skulle spelarna kunna hantera att ha två hemmaplaner (Torevi och Hovvalla) och därmed mista en naturlig ”hemmaborg”? Redan nu kan vi med eftertryck svara ja på samtliga frågor. Torekov/Hov har slagit alla, utom möjligen sig själva, med häpnad. ”Morris” och Sösdala-räven Jönsson har hittat ett försvarsspel som involverar alla över hela planen och som alla spelare följer slaviskt. Målchanserna dyker upp på omställningar när motståndarna stångat sig trötta. Torekov/Hov har visat att man kan komma till tals med alla lag i sexan och sammanhållningen i det nya bygget verkar minst lika god som i klubbar med över 100 år på nacken. Målisen Kristhoffer Brunosson har skapat behövlig stabilitet när bollarna viner kring kryssen. Defensivjätten Viktor Jönsson är själva antitesen på Donald Trump. Viktor vet alltid vad han gör och varför. Exakt hur långt nybygget kan bära bestämmer bara truppen i Torekov/Hov, ingen annan.

Bjäre NU och Bjärefotbollensprognos:
Det blir en oväntat långt framskjuten slutplacering för Torekov/Hov. Tyvärr är spel i femman nästa år lika osannolikt som kärnkraftsolyckan i Harrisburg. För den kunde ju absolut inte hända.

TEXT & ANALYS: Roger Bengtsson