Willy och Oscar träffades när de spelade tennis i Båstad. Musiken var det andra stora intresset. Under namnet Pelago släpper de nu sin andra låt efter debutens succé.

Willy Hasselberg kommer från Göteborg men flyttade till Båstad för att satsa på tennisen. Först på tennisprofilen och sedan tennisgymnasiet. I samma veva började Willy skapa musik tillsammans med kompisen Oscar Waern som också spelade tennis i Båstad.
– Vi är samma årgång så vi har spelat tennis tillsammans sedan vi var 11-12 år, berättar Willy.

Vid 15-års ålder började de samarbeta med musiken på en hobbynivå. Efter tennisgymnasiet åkte Willy till USA för att spela tennis på collage.

Efter Willy kommit tillbaka från USA träffade han på Oscar på gymmet i Båstad och deras tankar om att göra musik tillsammans kom åter på tal.
– Vi hade tid och tänkte att vi skulle göra nått tillsammans igen. Båda hade vi hållit på med musiken lite på varsitt håll när jag var i USA.

Tillsammans satsade de förra året heltid på musikskapandet.
– Man tjänar ju inget på musiken innan man slår genom. Det är ju noll i inkomst. Vi fick dra in lite pengar på att ge tennislektioner utöver musikskapandet.

Duon skapar musik men är inte de som sjunger.
– Jag sökte efter sångare och det ledde till en person som jobbade på SONY i Danmark. De trodde på oss och vi fick kontrakt innan vi ens gett ut något, de hade bara hört våra demos.

Senare kom de i kontakt med låtskrivaren Anderz Wrethov som bland annat är en av upphovsmännen till John Lundviks vinnande mellobidrag Too late for love.
– Han tror på oss och vi har ett bra samarbete. Han har varit med och skrivit texterna till våra låtar. Vi gör melodin.

Första låten Safe Place har legat ute på Spotify i ett halvår och har nu nästan tre miljoner lyssningar. Nu har de precis släppt sin andra låt Home.
– Det är en låt med mycket energi som vi skrev redan i augusti förra året. Efter Anderz kom in i bilden så blev låten lite annorlunda men fortfarande väldigt bra.

Att det tog tid innan nästa låt kom beror delvis på att skivbolaget ville att den första skulle få sin chans innan det kom mer.
– Vi är mer ivriga på att ge ut nytt än vad skivbolaget är.

Namnet Pelago kommer från engelska ordet Archipelago som betyder skärgård.
– Vi ville ha något som känns lite somrigt. Det är den energin vi vill ha runt varumärket.

Vilka musikaliska förebilder har ni?
– Det är väl Avicii och Swedish House Mafia. Det har vi lyssnat på sedan vi var små. Det hörs nog på vår musik, förklarar Willy.

TEXT: PETER JAKOBSSON