GREVIE 2022-03-07 KL. 08:00

Backabusarna och byns Ica-handlare minskar matsvinnet

Av Carina Nilsson

Varje vecka hämtar barnen på Backabusarnas förskola i Grevie en låda med frukt och grönsaker som annars hade blivit svinn från byns Ica-butik.

– Vi får barnen att äta mycket mer frukt och grönt än tidigare, dessutom tycker barnen att det är jättekul, säger förskollärare Carina Pettersson.

Backabusarna och byns Ica-handlare minskar matsvinnet
Barn och personal från Backabusarna hämtar överblivna grönsaker och frukt varje vecka. Satsningen har fått barnen att äta mycket mer frukt och grönt än tidigare. Foto: Carina Nilsson

Backabusarna drivs som ett föräldrakooperativ. En av föräldrarna, som även jobbar på Ica, kom med idén att förskolebarnen skulle kunna hämta en del av de grönsaker och den frukt som annars blir svinn från butiken.

Ica-handlarna Johan Claar och Annalena Sonekvist Claar tyckte att det var en jättebra idé. Butiken jobbar redan idag på många olika sätt för att minska matsvinnet.

– Vi lagar till exempel dagens lunch. Då försöker vi ta tillvara på varor med kort datum. På så vis kan vi minska svinnet, säger Annalena Sonekvist Claar.

– Det handlar också om att hela tiden försöka beställa hem rätt mängd av varorna och att skylta på rätt sätt, säger Johan Claar.


Johan Claar och Annalena Sonekvist Claar driver Ica-butiken i Grevie och jobbar på flera olika sätt för att minska matsvinnet. Foto: Carina Nilsson


Som konsumenter är de flesta av oss ganska kräsna när vi går och handlar menar de.

– Har paprikan en fläck eller ser bananerna lite för mogna ut så är de svårsålda i butiken. Men de är fortfarande fullt användbara och bananerna kanske egentligen har fått perfekt smak, säger Annalena Sonekvist Claar.

Hur frukt och grönsaker är förpackade kan också påverka om det blir mycket eller lite svinn.

– Vindruvor till exempel, har ibland en förseglad förpackning. Om några har blivit lite dåliga så kan vi inte bara öppna förpackningen och sälja de druvor som är fina i lösvikt på grund av olika regelverk, utan allt blir då matsvinn, säger Johan Claar.


Carina Pettersson och Neo Skagerberg hämtar frukt och grönt på Ica tillsammans med Sixten, Widar och Elton. Foto: Carina Nilsson


För att rädda en del av maten hämtar förskolebarnen numera ett par plastlådor varje vecka, fulla med frukt och grönt, som inte blivit sålt i butiken. Barnen turas om att gå ner till Ica tillsammans med personalen och drar hem lådorna på en kärra.

Carola Lundahl som är rektor för Backabusarna är jättenöjd med satsningen.

– Vi gör en stor satsning på att förskolan ska bli mer hållbar och barnen tycker att det här är väldigt roligt. De får vara med och bestämma vad vi ska göra utifrån vad som finns i lådorna – ska det bli en paj, fruktsallad eller en juice? Sedan lagar barnen och personalen något tillsammans. Vi har fått barnen att både äta och smaka massor av nya grönsaker och frukter, säger hon.