GREVIE 2022-05-09 KL. 16:00

Borttagna tidtabeller dålig idé anser Greviebo

Av Carina Nilsson

När Kurt Andersson skulle ta bussen från Grevie till Båstad häromdagen upptäckte han att busstidtabellerna saknas i busskurerna.

– I stället har de satt upp en skylt där det står ”När går bussen?” Ja, det kan man ju undra. Alla har inte tillgång till dator och alla kan inte använda appar i telefonen, säger han.

Borttagna tidtabeller dålig idé anser Greviebo
Kurt Andersson är kritisk till att Skånetrafiken tagit bort busstidtabellerna från busskurerna. -- Det är inte så lätt för alla att använda appar, säger han. Foto: Carina Nilsson

Kurt Andersson och hans fru tillhör gruppen 75 + som från och med årsskiftet reser gratis med Skånetrafiken då Båstad kommun bjuder dem på biljetterna.

– Både min fru och jag fick hemskickat varsitt busskort som vi bara blippar på bussen. Det är jättebra och väldigt smidigt att kunna ta bussen ner till Båstad.
Man slipper tänka på parkering och sparar bensinpengar, säger han.

Men Kurt har också reagerat över att det är svårt att få koll på busstiderna.

– Förr fanns det alltid en skylt med de aktuella tiderna i busskuren så man kunde se det där. Bussarna gick ofta vid samma tid, till exempel tolv minuter över varje hel timme, men nu är det mer olika. Jag provade själv att ringa Skånetrafikens upplysningsnummer, men det var en massa val man skulle knappa sig fram i, och då fick jag bara veta just den aktuella bussturen. Man vill ju också veta när man kan komma hem, säger han.

Till sist letade Kurt upp tidtabellen på Skånetrafikens hemsida och skrev ut den hemma.

– Men alla har inte tillgång till en ny mobil, dator eller skrivare. Många som åker med bussen är äldre eller invandrare och i de grupperna är inte alla så digitala. Då blir det väldigt krångligt när det inte finns en tidtabell, säger han.

Kurt har lyft ämnet med flera bekanta som delar hans åsikt.

– Om de nu vill att fler ska åka kollektivt så måste man också göra det enkelt, dagens system är väldigt omständligt och stänger ute vissa från att åka, säger han.


Busstidtabellerna i busskurerna har ersatts med en informationsskylt om att man kan leta reda på tiderna via web och en app. Foto: Carina Nilsson


Skånetrafikens kommunikatör Kristian Ördell berättar att det stämmer att tidtabellerna som brukade sitta uppsatta på hållplatserna är borttagna och finns inte längre på någon av deras 13000 hållplatser i Skåne.

– Det finns flera skäl bakom beslutet. Bland annat justeras tidtabellerna numera flera gånger om året. Vi sparar både papper och bränsle genom att inte sätta upp papperstabeller. Dessutom blev våra uppsatta tidtabeller ofta förstörda, säger han.

De hållplatser som trafikeras mest har ofta digitala skyltar, men enligt Kristian Ördell kommer inte alla hållplatser att få digitala skyltar som visar aktuella avgångar.

– Det byggs ut efter hand, men vi gör det framför allt på de platser där vi har många resande.

Enligt Kristian Ördell är 95 procent av svenskarna numera digitaliserade.

– För de som inte är det rekommenderar jag i första hand att man ringer till vår kundtjänst som är öppen dygnet runt, där får man reda på när bussen går. Man kan såklart också be någon vän eller släkting om hjälp med att skriva ut tidtabellen.