GREVIE 2022-03-31 KL. 14:00

Fler fåglar ska lockas till Grevie kyrkogård

Av Carina Nilsson

Under våren lär det kvittra mer än vanligt runt Grevie när det är dags för småfåglarna att bygga bon och börja häcka.

I Grevie kyrkby har barnen i kyrkans fritidsverksamhet Mixen nämligen snickrat massor av fågelholkar. Några av fågelholkarna har redan fått sin plats – på kyrkogården.

Fler fåglar ska lockas till Grevie kyrkogård
Annie Stjänrqvist, Klara Stjärnqvist, Agnes Stjärnqvist, Lowa Olsson-Nordh. Lovisa Larsson och Alice Larsson har snickrat varsin fågelholk under eftermiddagarna när de varit på Mixen i Barnens hus i Grevie kyrkby. Foto: Carina Nilsson

När några av de anställda i Förslöv-Grevie församling satt och fikade började de prata om att göra något för miljön.

– Vi pratade både om insektshotell och fågelholkar som vi skulle kunna sätta upp vid våra lokaler för att göra en liten insats för miljön och djurlivet, säger Karin Wallin Petrisson som är barn- och ungdomsledare.

– Vår präst Anders Markehed är ornitolog och glad för fåglar, så vi bestämde oss för att börja med fågelholkar, säger Mia Bengtsson som också är barn- och ungdomsledare.


Kyrkvaktmästare Mats Stefansson har snickrat och satt upp holkarna på kyrkogården. Han har också sågat material till ett femtiotal fågelholkar som barnen i kyrkans fritidsverksamhet Mixen snickrat ihop. Foto: Carina Nilsson


Med hjälp av försdamlingens kyrkvaktmästare Mats Stefansson satte de i gång att ta fram en modell på en fågelholk, och Stefan fick såga upp brädor till 50-talet fågelholkar.
Därefter fick de barn som ville, och som deltar i Mixen, snickra fågelholkar med hjälp av Mats, Mia och Karin.

Lova Olsson-Nordh var klar med sin fågelholk när Bjäre Nu kom på besök.

– Det har varit kul att bygga, inte så jättesvårt. Mina syskon går också här på Mixen så det blir tre holkar att sätta upp hemma. Vi får tänka till var de ska hänga någonstans eftersom vi har en katt också, säger hon.

Även Mats passade på att snickra några holkar när de ändå höll på. De holkarna har nu fått en plats på kyrkogården.


Karin Wallin Petrisson och Klara Stjärnqvist snickrar på Klaras fågelholk. Foto: Carina Nilsson


– Det är nog ganska ovanligt att man sätter upp fågelholkar på en kyrkogård, men här är lummigt och gott om träd. Dessutom är det en skyddad miljö på många sätt på en kyrkogård, säger han och fortsätter:

– Det gjordes en inventering av växter och djur på kyrkogården för något år sedan och det visade sig att det fanns flera ovanliga arter här, någon fladdermus och någon lav. Nu kanske vi även kan få fler fåglar som trivs här.

Nästa år planerar Karin och Mia för att bygga insektshotell tillsammans med barnen.

– Det känns viktigt att göra det vi kan för miljön och det har varit så kul att se barnens engagemang när de har snickrat fågelholkar, säger de.