GREVIE 2022-01-05 KL. 07:00

Miljöboden är nu på plats vid Bjäre Kvarn

Av Peter Jakobsson

Efter godkänt bygglov och tillstånd kan nu Miljöboden åter öppna för att ta emot farligt avfall. Förr fanns den i Boarp men nu är nya platsen vid Bjäre Kvarn i Grevie. En efterfrågad återvinningstjänst som kan spara många personer resan till återvinningscentralen i Ängelholm.

Miljöboden är nu på plats vid Bjäre Kvarn
Michael Persson på Bjäre Kvarn visar boden som nu står vid deras parkering i Grevie.

Sedan återvinningscentralen i Svenstad stängde 2019 har NSR lanserat nya tjänster inom återvinning på Bjäre. Detta för att kunna ge alternativ så att inte alla måste åka till återvinningscentralen i Ängelholm. En av dessa var miljöboden som fanns i Boarp. Där det gick att lämna batterier, bilbatterier, färgrester, kemikalier, oljefilter och oljedunkar.

Med tiden var det fler och fler som utnyttjade tjänsten och många ton farligt avfall lämnades in. I september 2021 försvann miljöboden från Boarp. Fastighetsägaren ville inte ha den kvar då de byggde om mycket på området.
– Boarp var en bra och central plats med mycket folk och med närhet till gamla Svenstad. Det var synd att vi inte kunde var kvar där men nu har vi en ny bra lösning, säger Glenn Holmberg, avfallsrådgivare på NSR som jobbat mycket med allt kring miljöboden.


Färgrester som lämnats in till miljöboden.


NSR fick leta efter en ny plats till boden. Det kluriga var att hitta en plats där det gick att koppla ström till boden, att den är enkel att komma åt med bil och lastbil och att det finns ett företag eller en butik i närheten som kan ställa upp med att låna ut nyckel till boden då den måste vara låst. Till slut föll det på parkeringen vid Bjäre Kvarn i Grevie.
– Vi hade några alternativ men detta blev bra, det drog bara ut lite på tiden innan vi fick nytt bygglov från kommunen, säger Glenn.

På Bjäre Kvarn ser de miljöboden som ett välkommet tillskott till utbuden i området med flera handlare samlade nära inpå varandra.
– NSR kontaktade oss efter de letat efter bra platser och vi tyckte det var ett bra förslag att ställa den hos oss här mitt på Bjäre, säger Michael Persson som är ansvarig för Bjäre Kvarn i Grevie.


Miljöboden står nu vid Bjäre Kvarn i Grevie och nyckel går att hämta under butikens öppettider.


Det är gratis att lämna avfall i miljöboden och det påverkar inte personers fria besök på åvc.
– Här kan man komma förbi och lämna lite farligt avfall när man ändå ska till området och göra ärenden, säger Michael.

Nyckel till miljöboden lånas inne på Bjäre Kvarn och den går därmed att besöka under Bjäre Kvarns öppettider. Endast privatpersoner får nyttja denna service, inte företag.

Text & foto: Peter Jakobsson

FAKTADetta får man lämna i miljöboden
• Batterier
• Bilbatterier
• Färgrester
• Kemikalier
• Elektronik
• Kvicksilverhaltigt avfall
• Lysrör
• Oljefilter
• Oljedunkar (inte matolja)

Detta får man inte lämna
• Raketer – lämnar du till polisen, ring innan.
• Vapen och ammunition – lämnar du till polisen, ring innan.
• Avfall från verksamheter och företag