Klik venligst
GREVIE 2023-03-17 KL. 12:01

Snart flyttar hyresgästerna in på gamla skoltomtens nya bostadsområde

Av Peter Jakobsson

Det var i december 2021 som första spadtaget togs på bostadsområdet som skulle byggas där skolan förut låg i Grevie. Skolan som var fukt- och mögelskadad stängde 2014 och revs därefter. Några år senare kunde Båstadhem till slut bygga nytt bostadsområde på platsen.

Snart flyttar hyresgästerna in på gamla skoltomtens nya bostadsområde
Iris Flodberg ska flytta in i en av lägenheterna. Nu fick möjlighet att inspektera den färdiga lägenhetens utförande. Foto: Peter Jakobsson

20 radhuslägenheter får nu sin sista slutfinish och sen väntar lite arbete med utemiljöerna. Den första juni ska de första hyresgästerna flytta in i de nya lägenheterna. Bygget var initialt planerat till att vara färdigt i november 2022 men det blev förseningar.
– Sviterna från pandemin gav leveransproblem och sen har kriget i Ukraina bidragit till förseningar men den stora saken var att värmepumparna till lägenheterna var två månader försenade och de är en så central del, säger Stefan Jansson projektledare från Båstadhem.

I området är det fyra huskroppar som rymmer de 20 lägenheterna. På taken är det fullt av solceller.
– Vi har maximerat med så mycket solceller som vi kan. Troligen kommer vi producera mer än vi gör av med. Elen från solcellerna kommer främst gå till fastigheternas gemensamma elbehov, inte de enskilda lägenheterna, förklarar Stefan.


Stefan Jansson är projektledare på Båstadhem. Här i entrén till en av lägenheterna som snart är inflyttningsklar. Foto: Peter Jakobsson


Fasaderna på husen är i ljust tegel i lite skiftande nyanser.
– Tegel ger mindre underhåll vilket är bra ur hållbarhetssynpunkt. Det är dyrare initialt men lönar sig långsiktigt, säger Stefan.

Alla lägenheter har antingen uteplats eller balkong, de större har både och. Varje lägenhet har en egen parkeringsplats med en laddstolpe för elbil.
– Vi kan även bygga ut med laddstolpar på gästparkeringarna om det behövs.

Även i utemiljön kring fastigheterna har det tänkts på hållbarhet.
– I utemiljön kommer vi ha så mycket infiltrerande ytskikt som möjlig med grus och plattor, tror inte vi kommer asfaltera något alls förutom mot vägen. Det finns även en dagvattendamm i mitten.

Just nu ser området fortfarande ut som en byggarbetsplats men mycket är klart.
– Det är mest markarbeten som är kvar men vi kommer hålla inflyttningstiden 1 juni som vi sagt, säger Stefan.

En av de nya hyresgästerna som var och tittade på lägenheten var Iris Flodberg som önskade få tillgång till nya lägenheten så snart som möjligt.
– Jag har precis sålt mitt hus så jag behöver komma till mitt nya boende. Det ska bli jättespännande och skönt att komma till en ny lägenhet som inte kräver all omsorg som ett hus kräver. Nu får jag mer tid till annat då jag slipper husets alla sysslor, säger hon.

Varför föll valet av boende på just dessa lägenheter i Grevie?
– Jag trivs på Bjäre och i Grevie är det nära till allt tycker jag. Men det kommer bli en omställning att gå ner i boendeyta. Jag har ju samlat på mig en del genom åren, säger Iris.


En rendering på kvarteret Solbakca och dess omgivning.


Lägenheterna erbjuds till personer som står i Båstadhems bostadskö där man samlar poäng med tiden som går. Med poängen får man sedan möjlighet att erbjudas olika lägenheter.
– I nuläget är det 11 av 20 lägenheter som vi har skrivit kontrakt på. Sen finns det fler som har möjlighet att få lägenheter här, förklarar Lizette Rolén, uthyrare på Båstadhem

Lägenheterna är från tvåor i ett plan till fyror på två plan. Hyrorna är mellan 7 815 och 12 705 kronor per månad.
– Hyresgästerna betalar kallhyra till Båstadhem så de får själva bekosta sin egna el och värmekostnad, säger Lizette.

I projektet fanns det med en etapp 2 som var planerad att byggas precis ovanför de nu färdiga fastigheterna. Där skulle kunna bli lika många lägenheter till.
– Vi har pausat den projekteringen nu då vi står inför stora kostnadsökningar framöver. Först ska vi se till att få allt uthyrt och färdigt, avslutar Stefan Jansson.


Husen är beklädda i ljust tegel. Solcellerna sitter på andra sidan av taket som vetter mot väst. Foto: Peter Jakobsson
Projektet blev något försenat på grund av försenade leveranser förklarade projektledare Stefan Jansson från Båstadhem. Foto: Peter Jakobsson
Entrén till en av lägenheterna på Solbacken i Grevie. Foto: Peter Jakobsson