Klik venligst
GREVIE 2023-03-01 KL. 06:00

Tre containrar ska rymma batterilagret

Av Carina Nilsson

Företaget Helios Nordic Energy AB som vill uppföra ett batterilager i Grevie bygger liknande anläggningar på flera orter i södra Sverige.
– Det är en rasande snabb utveckling på det här området, säger Magnus Rahm som är projektchef på företaget.

Tre containrar ska rymma batterilagret
Magnus Rahm är projektchef på Helios Nordic Energy som vill uppföra ett batterilager i Grevie. Foto: Pressbild

Företaget Helios Nordic Energy AB har nyligen tecknat ett optionsavtal med Båstads kommun om att kunna uppföra ett batterilager i Grevie.
– Det här projektet är så nytt att det inte har kommit in i rullorna än. Vi har precis fått avtalet från kommunen, men generellt sett är elområde 3 och 4 intressanta på grund av de höga elpriserna. Vi hittade den här marken som ligger intill en befintlig elnätsstation vilket underlättar, säger Magnus Rahm.

Bolaget vill uppföra en anläggning i storleksordningen 10-20 megawatt.
– Den skulle rymmas i två-tre containrar av den typen man ser på fartyg. De är cirka sex meter långa. Ytterligare en byggnad behövs för elutrustningen men det blir en kompakt anläggning som inte kräver några stora förarbeten. Man lägger ut markduk med grus och ställer containern ovanpå, säger Magnus Rahm.

Inuti containern finns batterier av en annan sort än de som görs till fordonsindustrin.
– Stationära batterilager har en annan kemi än fordonsbatterier. De här ska inte flyttas runt vilket gör att de innehåller andra ämnen än fordonsbatterier och kan vara lite tyngre och större. Idag använder vi LFP-batterier vilka innehåller litium, järn och fosfat. Alla de ämnena är mer lättillgängliga än exempelvis kobolt som används i bilbatterier, säger Magnus Rahm och fortsätter:
– Det pågår också en väldigt intressant utveckling av svenska natriumjonbatterier som skulle kunna bli mer miljövänliga. Den följer vi med stort intresse.

Hur är det då med brandrisken?
– Containrarna som innehåller batterier är försedda med ett inbyggt brandsläckningssystem, säger Magnus Rahm.

Han tror att batterilager kan få stor betydelse för elförsörjningen i södra Sverige.
– Varje dag ska Svenska Kraftnät balansera produktion och konsumtion i elnätet och där finns ett antal tjänster som de kan lägga bud på varje dygn. Vi har möjlighet att mata in effekt med hjälp av batterier. Det är egentligen samma sak som vattenkraftverken har gjort tidigare när de har magasinerat vatten, men batterierna är mycket mer snabbstartade än ett vattenkraftverk.

LÄS MER: Grevie kan bli plats för stora batterilager