Klik venligst
GREVIE 2021-08-22 KL. 13:52

Tusentals hibiskusblommor står i blom

Av Peter Jakobsson

I en trädgård i Grevie sprudlar det av blommande hibiskus. Trots att de sägs att de inte klarar av att växa utomhus på våra breddgrader. Det är något som pensionärsparet Petrisson kan dementera med bestämdhe

Tusentals hibiskusblommor står i blom
Per Åke och Berit Petrisson älskar växter och sin trädgård.

Det är en salig blandning av olika färger på buskarnas blommor i den välskötta villaträdgården. Det märks att det är växtintresserade personer som sköter om det hela.
– I år har det växt så in i vassen, det var väl en gynnsam vinter i år, konstaterar Berit när vi kryssar mellan alla växter som pryder tomten med vilsvid utsikt mot havet.

Just nu är det små och stora buskar med blommande hibiskus som dominerar trädgården.
– De säger att de inte växer utomhus i Sverige, säger Per Åke och pekar på alla hibiskusar i blom som bevisar motsatsen.


En av de praktiga hibiskusbuskarna i trädgården.


Varför detta intresse för hibiskus?
– Det var min svåger som var väldigt intresserad av blommor på 1950-talet. Han hade varit och sett och läst om hibiskus. Han fick då tag i frön från Kanada plus någon annanstans. Från det sådde han och sålde hibiskus. När han dog hade han satt hundra stycken som var runt en decimeter höga. Jag frågade om jag fick dem och det fick jag. Från dem blev det runt 80 större plantor i växthuset. Några av de vi har i trädgården är över 20 år gamla, förklarar Per Åke.

Det är de utländska plantorna som inte gillar svenska klimatet.
– De hibiskusarna som säljs på plantskolor är ofta uppväxta i Italien eller annat varmt land och de klarar inte svenska klimatet men de gör dessa som kommer från trakten, säger Per Åke.

I paret Petrissons trädgård trivs hibiskusarna tillsammans med alla möjliga vanliga och ovanliga andra växter. Mångfalden av växter lockar bin, humlor och fjärilar som svärmar runt i trädgården. Både Berit och Per Åke har ett stort intresse av att pyssla i trädgården. Sedan något år har Per Åke så svårt att röra sig så det är nu mest Berit som får göra det handgripliga.
– Jag ser det som min träning. Jag kommer ju ut och rör på mig. Sen skapar vi nya projekt hela tiden vilket bara ger mer och mer jobb i trädgården, säger Berit och skrattar.

Det är just nu på sensommaren som trädgården exploderar av hibiskus.
– Det slår ut blommor i omgångar från början av augusti till slutet av september, förklarar Berit. Just nu är det många tusen blommor.

Av alla färger finns några favoriter.
– Jag gillar bäst de vita med ett rött öga i mitten eller de helvita, säger Berit.

Allt är inte hibiskus i trädgården. Mitt på gräsmattan står ett träd med mycket speciellt utseende.
– Det är valnöt, förklarar Per Åke. Trots att det är ganska stort så är den inte ens tio år gammal.

Text & foto: Peter Jakobsson

SNABBFAKTA HIBISCUS

• Hibiskus sägs ha sitt ursprung från de tropiska delarna av Asien och kallas ofta både för Hawaiiblomma och kinesisk ros.
• En sort är Malaysias nationalblomma och Chengdus stadsblomma.
• Finns i över 200 olika arter i en mängd olika färger.
• Finns i stora delar av världen.
• Namngavs av Carl von Linné 1753.
• Alla hibiskusar som säljs idag är hybrider.
• En sort av hibiskus har blommor som endast håller en dag.
• Som prydnadsväxt kan en hibiskus bli upp till fem meter hög.

Källa: Plantagen