Nu har naturen vaknat till liv och suger upp det mesta av den nederbörd som faller. Grundvattennivån är därmed satt men har nu nivåer som är bättre än tidigare år. Kanske slipper vi bevattningsförbud i sommar.

Under rekordvarma sommaren 2018 förbrukades väldigt mycket vatten. Under vintern 2018–2019 kom det ganska lite nederbörd vilket gjorde att det var brist på vatten redan innan förra sommaren. Bevattningsförbud har gällt de senaste somrarna. Nu har det varit en ovanligt blöt höst och vinter.
– Förutsättningarna är mycket bättre nu än det var vid samma tid förra året. Sen beror allt på hur mycket folk kommer att förbruka. Drar alla igång bevattning samtidigt så blir det dock inte bra, säger Jonas Håkansson som är chef på avdelning dricksvatten på NSVA.

NSVA menar att med måttfull förbrukning ser det bra ut för sommaren.
– Ska man göra saker denna säsongen som kräver mycket vatten så som tvätta husfasad, plantera en häck eller anlägga en gräsmatta så gör det nu på våren. Vänta inte till sommaren för då måste vi spara mer på vattnet.

Byggandet och förberedelser för inkopplingen av Sydvatten pågår på södra och västra delarna av kommunen. Projektet har dock stött på patrull då det gjorts mycket arkeologiska fynd i marken där de gräver.
– Projektet löper på men har blivit förskjutit ett år fram i tiden. Till våren 2022 beräknar vi vara inkopplade.

Vi får väl se hur vädret blir i sommar och om vi slipper bevattningsförbud eller ej. Även om regn inte fyller på grundvattnet under sommaren så gör det att folk vattnar mindre och därmed förbrukar mindre än om det är varmt och soligt.
– Jag hoppas även att de i Torekov minns tidigare årens vattenbrist och att inte alla fyller sina pooler samtidigt, avslutar Jonas Håkansson.

TEXT: PETER JAKOBSSON