– Detta är bland det bästa jag gjort i hela mitt liv, utbrister Båstadbon Hilda Kirkhoff efter att ha lyckats ta hem segern i succéprogrammet Hela Sverige Bakar 2020. Det går inte att ta miste på glädjen.

Under höstens tolv avsnitt har vi fått följa med till Taxinge slott och se hur ett antal deltagare tävlat om att bli årets hemmabagare. Vinnaren får ge ut en egen bakbok. Programmet går ut på att deltagarna ska baka allt ifrån gamla hederliga klassiker till helt nya recept under tidspress. Programledare är bland annat TV-kocken Tina Nordström och som domare ser vi den välkända bagaren Johan Sörberg och den prisbelönta kocken och konditorn Elisabeth Johansson.

För Hilda var det inte en självklarhet att vara med i Hela Sverige Bakar. Det var tillfälligheterna som gjorde att hon landade i att vara med i programmet.
– Det har gett mig så mycket mer än en vinst. Det har gett mig en tro på vad jag vill göra i livet. Vad jag ska satsa på och det är jag så enormt tacksam för, säger Hilda och fortsätter, nu försöker jag hitta en bana framåt, jag är bekväm med riktningen och det har jag så mycket det här programmet att tacka för.

Varje avsnitt innehåller ett planerat paradbak och ett oförberett tekniskt bak. I säsongens första och andra avsnitt inledde Hilda starkt i framförallt de tekniska baken.
– För mitt självförtroende var det bra att det gick så bra som det gjorde i början. Jag tyckte alltid om de tekniska baken eftersom alla utgick från samma utgångsläge och det var lite som upp till bevis, berättar Hilda.

Hennes målmedvetenhet var en stark drivkraft under hela tävlingen och gav resultat. Inför inspelningen gjorde hon en checklista där hon skrev datumet på när avsnitten spelades in och vilket moment som var till respektive dag. Därefter la Hilda till en checkruta att kryssa i när momentet var gjort.
– Mitt mål var att få bocka i finalen, vilket jag ju gjorde. På finaldagen frågade Tina mig om jag inte skulle göra en ruta till där jag skulle skriva vinnare av Hela Sverige Bakar 2020. Så då gjorde jag det och det var en otrolig häftig känsla att komma hem efter den sista inspelningsdagen och kryssa i den rutan.


Här står de två finalisterna, Ida Strid och Hilda Kirkhoff, sekunderna innan vinnaren av Hela Sverige Bakar 2020 presenteras.

På frågan vilket av alla baken som Hilda är mest stolt över nämner hon sin sagotårta där hon valt att tolka Den fula ankungen. Det var den som gav henne det tredje stjärnförklädet och en säker plats i finalen. Tårtan som hade en mörk insida, gjord på browniebotten och björnbärskompott och ett ljusare yttre gjord på mjölkchokladpannacotta, färskostkräm och vit chokladmousse smaksatt med lime fick domarna att ösa beröm över tårtan. Som pricken över i:et hade Hilda gjort små tunna fjädrar i vitchoklad som hon dekorerat hela tårtan med likt svanfjädrar.
– Svantårtan! Jag har fått så mycket feedback på den. Jag har svårt att ta in det för tårtor är egentligen inte min grej men jag får nog sluta säg det. Jag tog ju två av mina tre stjärnförkläden på just tårtor, säger Hilda med ett skratt.

Som vinnare av Hela Sverige Bakar är ett av priserna att få ge ut sin helt egna bakbok. Även där lyser Hildas målmedveten och engagemang igenom. Till skillnad från en del andra bakboksförfattare har Hilda varit med under hela processen. Hon har bakat vartenda bakverk i boken, varit med fotografen och korrigerat bilderna och verkligen tagit med sin personlighet i bokens helhetsuttryck.
– Boken är verkligen jag, säger Hilda glatt men bestämt. Det är en bok som alla ska kunna använda sig av. Det ska inte vara en massa recept på tårtor med 25 olika moment. Det ska vara småkakor, släktrecept och vem som helst ska kunna inspireras och baka mina recept.

De kommande dagarna står en lansering och väntar på att påbörjas. Den 13 december får vi se Hilda baka i direktsändning i Bingolotto. Hur framtiden ser ut efter det är lite oviss, men hon har stora drömmar och flyttlasset har redan gått till Göteborg.
– Jag har startat mitt eget företag och min vision är att få göra olika TV-jobb, få skriva fler bakböcker och arbeta med tidningar och magasin. Jag vill inspirera människor till att baka. Men nu ser jag fram emot vad framtiden har att erbjuda. Mitt mål och min dröm är att få arbeta med bakning på heltid, avslutar Hilda.

TEXT: JENICA PAULSSON
FOTO: PRESSBILD