Societetshuset Pershög roade i drygt ett sekel
Det var societetshuset Pershög som lade grunden till Båstads rykte som exklusiv badort. I över 100 år var det fest och dans i byggnaden. Många glada minnen skapades säkert av societetsfolket som roade sig över generationsgränserna.
Den 3 augusti 1851 invigdes societetshuset Pershög. Det var byggt på en allmänning som en tämligen enkel sommarpaviljong. Den bestod av en kvadratformad danssal med fyra sidorum och med en särskild krubba för de fyra eller fem musikanter som skulle svara för dagens och kvällens musik. På Pershög bjöds på musik redan på morgonen. Det bjöds också på eftermiddagsmusik precis som vid de kända brunnshotellen på Kontinenten.
Från Pershög var det en magnifik utsikt över byn och havet. Fastigheten låg 41 meter över havet. Den första tiden gästades Pershög mest av den skånska överklassen med den så kallade lundanoblessen i täten. Även besökare från Halmstad hittade dit. På Pershög blandades generationerna. Vid måltiderna och i lekarna roade sig båda gamla och unga.
Pershögspaviljongen innan tillbyggnaden mot öster och väster.
Att uppleva Båstads sommarnöjen krävde dock en tjock plånbok. För att få till tillträde till Pershög fick man betala en riksdaler per månad i en särskild societetsavgift. Då fick man även tillgång till badhuset nere i hamnen.
Under några år på 1870-talet stängde Pershög som societetshus. Anledningen var den stora branden som 1870 ödelade stora delar av Båstad. Pershög klarade sig och fick användas för att inhysa en del av de som fått sina hem nedbrunna.
På 1880-talet var åter sommargäster tillbaka på Pershög och njöt sommaraftnars skönhet från verandan. När persontågen från Halmstad och Helsingborg började rulla in på Båstads station blev det en turistinvasion på Pershög. Ingen kunde besöka Båstad utan att gästa Pershög. De lustresande främlingarna tågade från stationen till tonerna av en pampig musikkår.
Utsikt från Pershög mot kyrkan från första hälften av 1900-talet.
Musikarrangemang avlöste varandra och snart byggdes en utomhusdansbana. Till denna sålde Prästa-Ola dansbiljetter för fem öre. Till biljettinnehavarna lottades ut priset. Hade man tur kunde man gå hem med en låda Champagne, portvin eller cigarrer. Även levande djur lottades ut så som ett får, en get eller ett hönspar. Vid några tillfällen lottades det ut en häst och en tjur.
Till säsongen 1914 hade restaurangen och danssalongen fått en välbehövlig ansiktslyftning och tillbyggnad. Sommarsäsongen blev den bästa någonsin för källarmästare Cronwall. Många badorter hade bra år när det rådde högkonjunktur i Europa.
Fler kunde roade sig i det utbyggda Pershög.
När tennistävlingarna utvecklades under 1920-talet hade Båstad Lawntennisklubb sina eleganta baler på Pershög.
Under krigsåren fungerade Pershög som en enkel men populär dansrestaurang för helt vanliga Båstadbor. När freden kom 1945 uppträdde Birgit Nilsson, 27 år gammal, under en timmeslång paus i danstillställningen.
1959 köptes anläggningen av Sven Svensson i Falkenberg som arrenderade ut den till Olle Ljunggren. Han kom endast att driva Pershög under en säsong. När Båtadborna skulle på julskyltning 6 december 1959 var många blickar riktade mot Pershög som under natten hade utplånats i en brand. Anrättningen som i över hundra år varit Båstads glanspunkt var nu borta för alltid. Namnet förevigades genom Pershögsgatan, bygatan som leder upp till den forna fest- och dansplatsen.
Text: Peter Jakobsson
Foto: Kommunens bildarkiv