De två Båstadprofilerna Ida B Olsson och Patricia ”Patzy” Borglin har slagit sig samman och gör en podd om att ha de bra. De är båda två framgångsrika kvinnor men med stora olikheter. När Ida ger sig ut för att mysjogga klockan fem på morgonen så går Patricia hem som sista gästen på partyt.

Podden kallar de för Hyggepodden. Här i Skåne vet nog de flesta vad Hugge betyder men för Ida var det inte självklart. Att hygga är att chilla, ta det lugnt, ha de gött menar de.

Patricias breda skånska från uppväxten i Rydebäck utanför Helsingborg blandas med Idas västgöstska från schlätta där hon har sina rötter. Nu bor de båda i Båstad och det var Patzy som lockade hit Ida med familj.

Initialt tänkte de göra sex avsnitt och fem finns ute när denna tidningen kommer ut. I avsnitten, som är runt en halvtimme och helt oklippta, pratas väldigt frispråkigt om hur livet ter sig. De diskuterar vanor och ovanor och mer och mindre viktiga ämnen. Det handlar bland annat om självkänsla, om skoltidens tuffa korridorer, om vad som bör finnas i badrumsskåpet, rätten till att välja om man vill ha barn, vad man gör när det börjar växa konstigt hår på kroppen och hur många dagsdojjor Patzy klarar på en vecka. Många gånger får Patzys spontana grodor Ida att brista av pinsamhet och förvåning. Skratten ligger ofta nära till hands och förgyller samtalen.

Vad har ni fått för reaktioner på podden?
– Jag är förvånad, de kommer mycket reaktioner från folk som lyssnat som jag inte vet vilka de är. Jag tycker vi ju bara sitter och babblar men uppenbarligen så har vi tagit upp saker som berör folk, säger Patricia.
– I podden kommer det fram att vi inte är några supermänniskor som försöker vara mer än andra. Jag tror grejen är att vi är helt vanliga och oss själva, det skapar en igenkänning. Sen hoppas vi att vi kan förmedla något som är matnyttigt till lyssnarna, säger Ida.

Vad var tanken med podden?
– Typ ingen, säger Patzy och skrattar.
– Jag har haft en podd förr men den la vi ner och nu saknade jag det att man kan nå så många vanliga tjejer som mår så bra av att höra att även vi som är karaktäristiska och syns och hörs också är helt vanliga som har problem med PMS, glömmer solskyddsfaktor och går och lägger oss med smink ibland, säger Ida.

Podden riktar sig främst till tjejer och kvinnor men även män lyssnar.
– Det är en del killar som hört av sig och berättat att de uppskattar podden. Det är väldigt roligt och jag tror att podden kan få dem att förstå sig på kvinnor på ett bättre sätt. Killar borde verkligen ha bättre koll på vad PMS gör med oss kvinnor, säger Ida.

Innan de startade podden hade de en idé till vilka ämnen som de skulle ta upp.
– Nu blev det istället att vi kommer på ämnet precis innan vi spelar in. Vi har inga manus eller gör några förberedelser. Vi bara kör på och är oss själva, helt ofiltrerat, förklarar Patricia.
– Sen har vi ju en röd tråd i varje avsnitt, säger Ida.


Livet blir kul om man vågar vara sig själv och inte lever efter andras ideal enligt Ida och Patricia.

Första avsnittet fick de spela in på nytt då de i efterhand upptäckte att de hade suttit för långt från micken.
– Vi är ganska otekniska och detta är lite nytt för oss, eller i alla fall för mig, säger Patricia.

Är det därför ni inte klipper podden?
– Ja, hahaha. Så är det faktiskt, erkänner de båda och skrattar. Vi hade kanske båda velat klippa bort vissa saker vi råkar säga men det blir väldigt ärligt nu.

De har haft några tusen lyssningar på de första avsnitten hittills men de har inte direkt marknadsfört sin podd. Initialt ville de göra just sex avsnitt och sen utvärdera hur det gått.
– Vi tjänar ju inget på detta, det kostar oss bara pengar just nu, förklarar Ida.

Ida och Patricia har känt varandra sedan 2007, långt innan Ida flyttade till Båstad. Deras första möte var på Gildaskolan, en hudterapeutskola, där Ida var elev och Patricia den hårda rektorn. Om den tiden kan man höra i första avsnittet av podden.

Att de är varandras motsatser märks tydligt i samtalen men ändå respekterar de varandra.
– Vi är jätteolika men har aldrig bråkat eller nåt sånt. Att bara vara med sin jämlika ger inte så mycket, man behöver brädda sin värld med folk som är annorlunda, säger Ida.


Deras olikheter syns på stilen.

Hur gör ni, som har det mesta, för att toppa era liv?
– Jag är nöjd med mitt liv. Det kanske kan låta pretentiöst men jag är nöjd med min tillvaro och vill bara upprätthålla det jag har, säger Patricia.
– Jag är också nöjd och tacksam med mitt liv men jag har många saker kvar som jag vill prova på och bli bättre på. Sen har jag ju motstånd i livet vid tillfällen, som så många andra, men jag siktar på att bygga den starkaste versionen av mig själv för att klara av de motstånden, konstaterar Ida.

Är det viktigt med trender och mode?
– Ser man oss så ser man väl att Ida är mer trendig än jag, enligt gällande mode. Själv tar jag på mig och gör precis som jag vill. Men det viktigaste är att alla tar på sig och är på ett sätt de själva tycker om. Då får man rätt självkänsla. Man måste våga vara sig själv, säger Patzy.
– Vi har inte facit på hur man ska leva, träna, äta, sminka sig eller något annat. Vi berättar bara hur vi gör och alla får plocka det som passar dem, säger Ida.

Kortfattat, vad är lycka för er?
– Lycka är att vakna glad, säger Patzy.
– Lycka är att känna frihet och kärlek, säger Ida.

Podden finns där poddar finns. Googla ”Hyggepodden” så går det inte att missa.

TEXT: PETER JAKOBSSON
FOTO: ANDERS SÄLLSTRÖM