Klik venligst
INSÄNDARE 2024-06-10 KL. 13:00

Insändare: Personligt om översvämningen

Av Per Brolléus

Insändare: Personligt om översvämningen

Jag och min man bor centralt i Båstad, gränsande till Örebäcken. Vi har upplevt tre stora översvämningar de senaste två åren. Den kombinerade avloppsledningen ligger i anslutning till vår tomt och det innebär att allt kiss- och bajs-vatten från husen i vår omgivning måste flöda förbi vår fastighet. När trycket blir för hårt, med stora mängder regnvatten, tränger det upp i vår källare genom golvbrunnarna. Vårt hem fungerar då, som en förvaringsplats för kommunens och grannarnas avlopp.

Vid lunchtid kom åskan. Det dröjde dock innan jag gick ner i källaren. Då upptäckte jag att det geggiga vattnet hade börjat strömma upp. Vi tog fram vår egen pump. Den hade otillräcklig kapacitet, så jag åkte snabbt bort till Räddningstjänsten. Det är första gången vi har vänt oss till samhället för assistans. Vi brukar försöka klara oss själva, men det blev snart uppenbart att vattenmängden skulle bli ohanterbar. Vi var tidigt ute och en halvtimme senare dök tre brandbilar upp. Pumparna sattes i gång för fullt, men det var svårt att hålla stången. Först leddes vattnet ut i trädgården, men när det inte räckte, drogs slangarna ut i gatan och över till den angränsande idrottsplatsen, och avloppsvatten spred sig överallt.

Vattnet i bäcken blev till en fors förstås, och så småningom svämmade den över i trädgården, 30 meter ifrån sin normala fåra. Efter ett tag kom även bäckens vatten in i huset. Vi är så tacksamma för Räddningstjänstens personal som inte svek oss. De hjälpte oss från klockan två till halv tio på kvällen. Fantastiskt! Hur mycket vatten som vi annars skulle ha fått in i huset har jag svårt att uppskatta.

Med erfarenheter från översvämningen i augusti, ’22 har vi försökt att bygga bort riskerna för vattenskador. Vi har byggt en låg mur, ca. 50 centimeter hög, utanför källardörren och en utvändig markbrunn. Och även en ”flodspärr” som snabbt kan monteras om det behövs. Båda installationerna fungerade utmärkt. Tyvärr blev dock vattendjupet för mycket, och murens höjd därför otillräcklig. Vi har också lagt klinker på golv och väggar för att hindra vatten från att tränga in i dessa, men det hjälpte inte.

Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp har krävt att vi skall avleda vårt dagvatten från avloppsvattenledningen. Det har vi gjort, men så länge alla andra fastigheter inte kopplar bort sitt regnvatten kommer den kombinerade avloppsledningen att överbelastas och problemen återkomma. Vi är helt i händerna på kommunens åtgärder.

Jag upptäckte anledningen till att bäcken svämmade över så dramatiskt ett par dagar senare, när en lastbil, med skopa och kran, körde in på den angränsande idrottsplatsen. I bäckfåran låg enorma mängder stockar, grenar och löv, (kanske 1 x 20 m.), som en tjock matta kring trädstammarna som växte i och i kanten av bäcken. Denna lastades över i flera omgångar och kördes iväg. Båstad GIFs chef, har påpekat flera gånger, hur farligt det är att träden inte tas bort, just av rädsla för översvämning, men kommunens tjänstemän har inte velat agera.

Vårt försäkringsbolag och även Anticimex besökte oss med råd och löfte om hjälp redan dagen efter. De har fungerat utmärkt och vi är mycket tacksamma för deras insatser.

Vi vet att vi är långt ifrån ensamma och är informerade att drygt 70 fastigheter har drabbats, ungefär desamma som i augusti 2022. Det är dags att kommunen tar sitt ansvar så att invånarna kan känna sig trygga i framtiden.

Thelma Jacobson, Båstad