Klik venligst
INSÄNDARE 2021-08-21 KL. 08:20

Kommentar på "Om ett år är det val"

Av Peter Jakobsson

Bläddrar man igenom vårt lokala annonsblad Bjäre.nu möts man som ambitiös läsare redan på andra sidan av en ledare, skriven av vad jag förstår tidningens ägare och tillika chefredaktör Joakim S. Ormsmarck.

Genomläsningen ger vid handen att Ormsmarck, som nästan alla av hans kollegor, förutom en ansamling tidsenliga floskler uppmanar bl.a. mig som både väljare och ”folkvald” att rösta ”rätt” 2022, d v s att kommunen liksom han själv noga ska följa anvisningar i FN:s Agenda 2030. Det förundrar mig att dagens ungdom och medelålders, de som har tillgång till alla offentliga och statliga megafoner, aldrig tycks reflektera över vad är FN? Vilka ingår där?

Enigt säkra uppgifter ingår knappt 200 av jordens 200 stater, varav ett 20-tal är fulla demokratier, ett 50-tal är demokratier med brister (till exempel Frankrike, USA och Sverige). Resten är auktoritära eller rena skurkstater. Men alla har en röst - oavsett storlek.

Ja, vad förväntar man sig som reflekterande vuxen av en sådan församling? För att ta ett närliggande svenskt exempel – vad förväntar man sig av en ”miljö/klimat-rörelse”, var främsta frontfigur är ett halvvuxet barn och en agronom. Ett annat exempel är att den svenska kriminalpolitikens främste talesman är en polsk fritidsledare!

Jag är född och uppvuxen i ett land som styrdes av kommunister. De har alltid varit fantomer på slagord och då helst sådana som kan uppfattas som positiva/progressiva. De hade en särskild organisation/begrepp ”agiprop”, d v s agitation/propaganda. De utvecklades av en bekant tysks idé; att en lögn blir en sanning, bara den upprepas tillräckligt ofta.

Ja, som du en gång i ett annat sammanhang påpekade, är jag ”en äldre farbror med ena benet i graven”. Men å andra sidan började jag arbeta i den kommunala världen innan du ens var påtänkt. Jag har haft glädjen att uppleva den tiden när kommunalmän var stolta över det nya avloppsreningsverket, den första förskolan, ett nytt ålderdomshem, ett nybyggt bibliotek eller en ny skola. De sysslade med de kommunala kärnvärdena, var syfte var att höja de egna invånarnas levnadsstandard.

Jag och många med mig lever fortfarande i villfarelsen att kommunerna ska ägna sig åt sin kärnverksamhet och inte åt menlösheter, påbjudna av globala organ och lokala frasmakare.
Så jag avslutar efter god förebild med att uppmana Båstads väljare - att rösta för Båstads väl och ve och ignorera globalisternas påbud. Båstads kommun är till för sina invånare, i första hand.

P.S. FN:s klimatpanels nya rapport (IPCC) är en sammanfattning för beslutsfattare. Klimatpanelen formulerande den i slutna förhandlingar, d v s bakom stängda dörrar. Resultatet visar konsensus, rad för rad, i ett politiskt dokument. Den dag vetenskap blir konsensus, får vi hälsa hem. Och där är vi tydligen nu!


Csaba Illyés