Av insändarskribenten
Att inte få igenom det man önskar eller föreslår i en motion är en del av demokratin. Många motioner som behandlas handlar om intressanta och samhällsviktiga frågor. Dessa motioner gås igenom noga och det är inte ämnena i stort vi tar ställning till. Det är alltid de förslag, dvs att-satserna som finns med i motionen som behandlas. Förslagen i motionen var följande:
• Kommunfullmäktige ordnar korta förslagsvis 1 timme per tillfälle kvartalsvis offentliga seminarier där representanter för samtliga lokala partier beskriver vad de åstadkommit under det gångna kvartalet samt vilka frågor de vill driva den kommande perioden.
• Kommunfullmäktige direktsänder seminarierna och hemsidan upprättar arkiv där inspelningar kan ses i efterhand.
• Kommunfullmäktige bjuder in näringslivet och medborgarna att ställa frågor till politikerna inför seminarierna.
• Kommunfullmäktige månaderna före kommunvalet ordnar veckovisa offentliga och direktsända debatter mellan partierna där respektive parti kan framföra den politik de företräder.
Dessa fyra förslag var det som kommunfullmäktige i demokratisk anda fick att ta ställning till. Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och ett forum för debatt i olika frågor. Hur kommunfullmäktige ska arbeta regleras i kommunallagen samt den lokala arbetsordningen. Kommunfullmäktige ska besluta om inriktning för kommunen – t ex kommunens mål, besluta om verksamhet – dvs kommunens organisation och nämnder. Besluta om ekonomi, skattesats, budget, taxor och avgifter. Välja ledamöter och ersättare/suppleanter Detta görs kontinuerligt under året.
Alla som yttrade sig i detta ärende ansåg att vår demokrati är viktigt och samstämmigt i vikten att fler engagerar sig i det demokratiska arbetet. Viktigt är rekrytering av engagerade personer till olika uppdrag för framtiden. Men hur man uppnår detta hade vi olika åsikter om. Det finns många sätt att arbeta på för att öka medvetenheten och engagemanget. Kommunfullmäktige är ett forum för de ärenden som behandlas-det finns andra alternativ vilket flertalet av dessa förslag passat bättre inom. Det lyftes att vara ute bland medborgare och ha dialog, vilket många av våra partier gör. Nya spännande aktiviteter i samband med val kan arrangeras på olika initiativ samt av partierna som tex nya springloppet run for democracy/ spring för demokratin. Det lyftes att vi på gruppledarträffarna skulle fortsätta att diskutera hur vi gemensamt kan utveckla demokratin, vilket är ett uppdrag som Kommunfullmäktiges presidium har och arbetar med. Det lyftes också att vi alla olika partier måste utveckla våra egna demokratiska processer för att attrahera fler. Att få fler unga att göra sin röst hörd, ex genom ungdomsråd, vilket vi har försökt med. Lars Winter skriver att det är tråkigt att de 41 ledamöterna som är folkvalda inte visar intresse för att vidta åtgärder för att öka förtroendet för politiken och engagera fler i det demokratiska arbetet. Det gör vi visst det, vi arbetar varje dag för vår kommun och demokrati genom vårt engagemang både i våra uppdrag och partier, men vi ser andra sätt och möjligheter än det som stod i motionen. Arbetet för att stärka demokratin fortsätter på många olika fronter i både den kommunala organisationen, våra partier och i olika föreningar. Allas vårt engagemang tillsammans för framtiden är både nödvändigt och välkommet.
Gösta Sandgren(M) Kommunfullmäktiges ordförande
Johan Olsson Swanstein(M) Kommunstyrelsens ordförande
Jessika Andersson(S) 1:e vice ordförande Kommunfullmäktige
Ingela Stefansson(S) 1:e vice ordförande Kommunstyrelsen
Gitte Dahlin(L) Gruppledare
Krister Lilja(KD) Gruppledare